Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,14
  • EURO
    %0,07
  • ALTIN
    %0,12
  • BIST
    %2,52
Polikistik over PCOS sendromunda beslenme diyet önerileri nelerdir ?

Polikistik over PCOS sendromunda beslenme diyet önerileri nelerdir ?

Her dört bayandan birinde görülen Polikistik Over Belirtiyi PCOS görülmetedir. Ancak bu vaziyette kadıların sıklıkla merak ettiği ve sorduğu suallerden biri de bu belirtide bireylerin beslenme perhizi nasıl olmalıdır? sualidir. Bizde bugün elmaelma.com okurları için Okan Üniversitesi Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, Polikistik Over Belirtiyi ve karbonhidratlara dair ehemmiyetli bilgiler verdi… POLİKİSTİK […]

Her dört bayandan birinde görülen Polikistik Over Belirtiyi PCOS görülmetedir. Ancak bu vaziyette kadıların sıklıkla merak ettiği ve sorduğu suallerden biri de bu belirtide bireylerin beslenme perhizi nasıl olmalıdır? sualidir. Bizde bugün elmaelma.com okurları için Okan Üniversitesi Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, Polikistik Over Belirtiyi ve karbonhidratlara dair ehemmiyetli bilgiler verdi…

POLİKİSTİK OVER BELİRTİYİ’NDA PKOS BESLENME AÇISINDAN TEMEL NOKTALARI

Perhiz ve egzersiz Polikistik Over Belirtiyi’nu PKOS rejisörün en ehemmiyetli parçalarıdır. Zira Polikistik Over Belirtili genç bayanların bir hayliyi kanlarında daha yüksek insülin bir hormon seviyesine sahiptir ve sıhhatli kilolarını gözetmekte daha fazla güçlük sürüklerler. Doğru yiyecekleri harcamak ve sakınılması gereken yiyeceklerden uzak durmak PKOS’un rehabilitasyonu için ehemmiyetlidir. Aynı zamanda bu sayede birey kilo kaybederek ideal kilosuna da erişecektir. İyi beslenmek, fiziksel olarak faal olmak, ideal kiloda olmak veya kilolu iseniz ideal kilonuza düşmek PKOS semptomlarının düzelmesini sağlayacaktır.

 İNSÜLİN VE KARBONHİDRATLAR HAKKINDA PKOS’LU BAYANLARIN ÖĞRENMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Yemek yedikten sonra kanınızdaki insülin hormonu seviyeyi çoğalır. Yemek sonrası bedeniniz tarafından üretilen insülin ölçüsünü en fazla çoğaldıran gıdalar ise karbonhidrat kapsayan gıdalardır. Karbonhidratlar hububatlarda ekmek, pilav, makarna, baklagillerde, abur cubur olarak deyim ettiğimiz atıştırmalık mahsullerde çikolata, gofret, cips, kurabiye gibi, şekerli meşrubatlarda gazlı meşrubatlar, hazır meyve suları gibi, meyvelerde ve bir ölçü de sebzelerde bulunurlar.

 KARBONHİDRATLARIN HEPSİ AYNI MIDIR?

Tüm karbonhidratlar aynı değildir. Aynı ölçüde karbonhidrat kapsayan iki gıdayı yeseniz bile, bu gıdaların insülin seviyeniz üzerindeki tesiri değişik olabilir. Bu tesir, besinin sahip olduğu karbonhidrat cinsine bağlıdır. Şayet insülin seviyelerinizi balansta yakalamak istiyorsanız; bütün hububatlar, kuru baklagiller, sebze ve meyveler gibi lif posa kapsayan karbonhidrat kaynaklarını seçim etmelisiniz. Şekerli ya da işlenmiş karbonhidrat kaynakları gazlı meşrubatlar, hazır meyve suları, beyaz un ile yapılmış ekmek/makarna/pastane mahsulleri, pirinç insülin seviyenizin süratle yükselmesine neden olmaktadır. İşlenmiş karbonhidratları seçim ettiğiniz gidişatlarda kısa süreli sezeceğiniz tokluğu takiben kendinizi hiç yemek yememiş gibi aç sezmenizin sebebi, bu gıdaların ani insülin çoğalışına neden olmasıdır. Aniden yükselen insülin, süratli bir biçimde kan şekerinizi düşürerek sizde başlangıçtan daha aç olma hissi uyandırır. Bu sebeple; yüksek lifli, düşük şekerli karbonhidrat kaynaklarını seçim etmelisiniz.

POLİKİSTİK OVER BELİRTİYİ OLANLARIN UZAK DURMASI GEREKEN GIDALAR NELERDİR?

PKOS ile baş etmek için sıhhatli bir beslenme programına gereksiniminiz var, özel bir yiyeceğe değil. Yeterli ve balanslı beslenme; bütün hububatlar, yeteri kadar sebze ve meyve, nebatsal ve hayvansal kaynaklı proteinler ve sıhhatli yağlardan oluşan bir beslenme kumpasınız olmalı. Kutulu besinlerden olası olduğunca uzak durmak, harcıyorsanız da yafta bilgisini, içeriğini iyi inceleme etmek ehemmiyetlidir. Bazen yararlı diye düşünüp aldığımız bir kuruyemiş de bile çok fazla ölçüde şekerle karşılaşabiliyoruz. Olası olduğunca natürele yönelmeli, besinlerin olasıysa hiç işlenmemiş olanlarını seçim edilmesi gerekmektedir. Hazır kuruyemiş barları satın almak yerine değişik kuruyemiş ve meyveleri kendinizin bir araya getirebilirsiniz.

Yağsız olduğu için light olarak piyasada bulunan kutulu mahsullere çok aldanmamakta fayda var. Zira bu mahsuller yağ içerikleri düşük iken karbonhidrat içerikleri yüksek olan mahsuller olabiliyor. Şekersiz, ilave şeker kapsamaz diye pazarlanan mahsuller de kapsadıkları beyaz un sebebiyle yeniden insülin seviyelerinize negatif tesir ediyor. “Şekersiz”, “arıtılmış şeker kapsamaz” diye pazarlanan mahsullerle alakalı öğrenmeniz gereken bir öteki nokta ise bu mahsullerin kimilerinin çok yüksek oranda meyve şekeri kapsadıkları. Tatlandırıcılar ile tatlandırılmış olanlarda ise özellikle şeker içkiyi kapsayan gruplarda mide ve bağırsak sisteminde birtakım rahatsızlıklarla karşılaşabiliyoruz. Şu anda makul seviyede suni tatlandırıcıların sıhhatimize hasarlı olduğunu gösteren bilimsel bilgi mevcut değil. Ancak, bu besinlerin aynı zamanda işlenmiş yiyecekler olduğunu düşünecek olursak bunları seçim etmek yerine seçimizi natürelden yana kullanmak doğru olacaktır. Sıhhatli beslenmek ve nitelikli yaşam için perhiz limonata yerine suyunuzu limon dilimleri ile aromalandırmak daha doğru olacaktır.

 HARCANMASI GERKENLER NELERDİR?

Meyve suyu, patates, mısır ve bezelye gibi nişastalı sebzeler, beyaz ekmek, makarna, pirinç, beyaz unla yapılmış mahsuller hamur işleri vb., şekerli hububat gevrekleri, şekerli meşrubatlar şeker kapsayan mahsuller kurabiye, kek, şekerler, patates cipsinden uzak durulması gerekmektedir!

Taze meyveler, nişasta kapsamayan sebzeler: brokoli, ıspanak, pırasa gibi
Bütün hububatlar: bütün buğday unu ekmek, bütün buğday makarna, bulgur, yulaf gibi
Su veya taze meyve sebze ile aromalandırılmış su, şekersiz soğuk çay
Bütün buğday unu le hazırlanmış, şekersiz pastanecilik mahsulleri harcayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN