Ramazan ayını sabırsızlıkla bekleyenler için tüm gün süresince bünyeyi açlığa ve susuzluğa hazırlayan iftar sonrası sahur zaman dilimleri arasında dikkat edilmesi gereken bazı ehemmiyetli noktalar bulunuyor. Orucu sağlıklı bir biçimde yakalayabilmek için sahuru hafife almayın! Kronik rahatsızlığı olanlar kesinlikle hekimine danışmalı. İftardan sonra bol ölçüde akışkan harcanmalı ve sahur hafife alınmamalı” diyen Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji […]
Ramazan ayını sabırsızlıkla bekleyenler için tüm gün süresince bünyeyi açlığa ve susuzluğa hazırlayan iftar sonrası sahur zaman dilimleri arasında dikkat edilmesi gereken bazı ehemmiyetli noktalar bulunuyor. Orucu sağlıklı bir biçimde yakalayabilmek için sahuru hafife almayın! Kronik rahatsızlığı olanlar kesinlikle hekimine danışmalı. İftardan sonra bol ölçüde akışkan harcanmalı ve sahur hafife alınmamalı” diyen Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, Ramazan ayında oruç yakalayacak olanlar için dikkat edilmesi gerekenler sıraladı. Kimler oruç yakalayamaz, kimler oruç tutmalı? Ramazanda sahurda dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte merak edilen tüm ayrıntılar elmaelma.com’da!
ORUÇ-SAĞLIK İLİŞKİSİNİ GÖZETİN!
Şahsın sağlam bir bünyesi varsa oruç yakalamak sıhhati bozmazken, sağlık meseleleri söz mevzusu olduğunda oruç meblağken azıcık daha dikkatli olunması gerekiyor. ‘Oruç-sağlık’ ilişkisi söz mevzusu olduğunda akla evvel kan şekerinin düşmesi, başka bir deyişle hipoglisemi meselesinin geldiğini vurgulayan açıklamasında bulundu.
Oruç, herkesin biyokimyasında bazı farklılıklara neden olur. En çok etkilenen biyokimyasal parametrelerin başında kan şekerindeki farklılık olabilir. Olağanda 6-8, öğrenemediniz 8-10 saatlik bir zaman dilimine göre ayarlanmış olan açlık müddetine alışık olan metabolizmamız özellikle Ramazan’ın ilk günlerinde kan şekeri balansını ayarlamada azıcık zorlanır.
ORUCUN İLK GÜNLERİ KABIZLIK OLABİLİR!
Mide-bağırsak hastalıkları olanların, özellikle reflü, gastrit, ülser ve kolit stili meselelere sahip ancak muhakkak bir rehabilitasyon süreci içerisinde olan şahısların oruç müddetince ciddi bir problemle karşılaşma ihtimallerinin düşüktür. Bu hastalıkların akut yarıyıllarında olan, faal hastalığı olanların ise oruç yakalama kararını vermeden evvel kesinlikle doktorları ile görüşmeleri gerekir. Orucun ilk günlerinde sindirim sisteminin de bazı geçim meseleleri yaşanabilir. Misalin kabızlığa meyli olanların kabızlık meseleyi şiddetlenebilir. Bu sebeple iftardan sonra ve sahura kadar olan yarıyılda bol ölçüde akışkan harcanmalı, özellikle su içmeyi bakımsızlık etmeyip posalı besinlere ağırlık verilmelidir.
KUMPASLI İLAÇ KULLANANLAR ORUÇ TUTMALI MI?
Özellikle faal ülseri ya da gastriti olan hastalarda orucun ülser kanamalarına neden olabildiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Bu sebeple faal hastalığı olanlar oruç yakalamamalı, ya da oruç meblağken şikayetleri etkinleşenler oruç yakalamaya devam etmemeli” dedi. Prof. Özel, bunun dışında faal siroz hastalığı olanların, karaciğer beceriksizliği olanların ya da bu hastalıklar için gün içerisinde çok rakamda ve sık aralıklarla ilaç kullanması gerekenlerin ve sindirim sistemi hastalıkları olanların oruç yakalamamaları gerektiğini belirtti.
SAHURU HAFİFE ALMAYIN!
Oruç meblağken sık yapılan yanılgılardan birinin de sahura kalkmayıp yalnızca iftar ve sonrasında yenilip içilenlerle oruç yakalanmasıdır. Olağanda günde üç öğün beslenen birinin öğün rakamı ve besin meşrubat ölçüsünü aniden ve ciddi ölçülerde eksiltmesiyle oluşabilecek problemleri yaşamaması için sahura da umursamak gerekiyor. Sahuru hafife alıp kolay ve yanlış tercihlerle geçiştirmek, hele hele sahura hiç kalkmadan tam bir günü oruçlu olarak bitirmeye çalışmak metabolizma için ciddi bir tehdittir. Kısacası sahur öğünü kesinlikle ciddiye alınmalı, bu öğüne kesinlikle protein yükü fazla gıdalar yerleştirilmeli.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..