Oruç meblağken insan vücudunda neler olur? Ramazan’da 30 gün süresince açlık yaşayan beden bu gidişata nasıl tepki verir? İşte oruç beden sistemini nasıl tesirler sualine bilimsel cevaplar… İnsan vücudu, “oruç” yakaladığını son öğünden 8 saat sonra anlayabiliyor. Başka Bir Deyişle bağırsaklar son öğünde alınan tüm yiyecek maddelerini tamamen hazmettiği zaman. Beden bir sonraki safhada enerji […]
Oruç meblağken insan vücudunda neler olur? Ramazan’da 30 gün süresince açlık yaşayan beden bu gidişata nasıl tepki verir? İşte oruç beden sistemini nasıl tesirler sualine bilimsel cevaplar…
İnsan vücudu, “oruç” yakaladığını son öğünden 8 saat sonra anlayabiliyor. Başka Bir Deyişle bağırsaklar son öğünde alınan tüm yiyecek maddelerini tamamen hazmettiği zaman. Beden bir sonraki safhada enerji gereksinimini karşılayabilmek için karaciğerdeki ve adalelerdeki glükoza yöneliyor. Glükozu harcadığında da bir sonraki enerji kaynağı, bedendeki yağlar oluyor.
Yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi düşürmemize ve diyabet tehlikesini eksiltmemize destekçi oluyor. Öte yandan, kan şekerinin düşmesiyle bedende halsizlik ve miskinlik baş gösteriyor.Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş sızısı, mide bulantısı ve makûs ağız kokusu da semptomlara ilave ediliyor.
ORUCUN 3. GÜNDEN- 7. GÜNÜNE: SU İÇMEYE DİKKAT
Bedeniniz oruç yakalamaya alışmaya başlıyor. Yağı harcadı ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar müddetleri arasında su alımı eksildiği için bedende terleme süratlenirken, akışkan kaybı da çoğalıyor.
İftar ve sahur müddetlerinde öğünlerde karbonhidrat ve bazı yağların zorunlu seviyede alınması, enerji imali için koşul. Balanslı bir rejimle, protein, tuz ve su gibi muhakkak yiyecekleri almak ehemmiyetli.
ORUCUN 8. GÜNDEN 15. GÜNÜNE: BEDEN ORUCA ALIŞIYOR
Vücudunuz artık 3. evreye geçti ve beden oruca neredeyse tamamen geçim sağladı.
İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi’nin Anesterzi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, bu safhanın bedende bazı pozitif tesirleri de olduğunu söylüyor.
“Yevmiye yaşamda çok daha fazla kalorili besin alıyoruz ve bedenimiz hastalıkları atlatmak gibi ehemmiyetli görevleri yerine getiremez oluyor. Oruç sırasında bu gidişat yine dengeleniyor. Beden yine daha ehemmiyetli işlevlerine odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de basitleşiyor.”
ORUCUN 16. GÜNDEN 30. GÜNÜNE: DETOKS ZAMANI
Ramazan ayının 2. yarısında, kalın bağırsak, böbrek ve ten zehirli maddelerinden temizlemeye başlıyor. Dr. Mahroof bu yarıyılda uzuvların maksimum kapasitesine döndüğünü söylüyor. Hafıza ve konsantrasyon yine kuvvetlenirken, enerjinin de çoğaldığını vurguluyor.
Mahroof laflarına şöyle devam ediyor:
“Oruç şafak süresinden gün doğumuna kadar olan yarıyılı içerir. Böylece enerji veren besin ve akışkanları alabilme fırsatı olur. Oruç adaleleri gözetirken bireyin kilo vermesine de dayanak eder. Ancak vücudunuz enerji için protein almaya başlarsa, ileri açlık moduna geçip adalelerinizi kullanmaya başlar. Bu en sık, günlerce ve haftalarca uzatılan oruç yarıyıllarında görülür. “
ORUÇ YAKALAMAK BEREKETLİ MI?
Dr. Mahroof’a göre cevap ‘Evet‘ ama bir koşulla: “Oruç yakalamak neyi ne zaman yediğimize odaklanmamızı sağladığı için sıhhate bereketli ama bir aylık yarıyılı uzatıp gün be gün oruç yakalanmasını önermiyoruz. Orucu uzatmak uzun vadede yağı enerjiye dönüştürmeyi maniler ve beden enerji kaynağı olarak adalelerinize yönelir. ‘Açlık moduna’ geçtiği zaman uzun vadede kilo vermeyi güçleştirerek sıhhati makûs tesirler.”
RAMAZAN’DAN SONRA ORUÇ YAKALAMAK İSTEYENLER…
Ramazan yarıyılının dışında da oruç yakalanacaksa Mahroof’un teklifi 5:2 oruç perhizini uygulamak. Başka Bir Deyişle haftanın beş günü sıhhatli bir biçimde beslenmek ve öteki 2 gün oruç yakalamak.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..