O çikolatayı yemek istememizin reel sebebi ne? Saat 3 olunca çerezlerin, çikolataların ve cipslerin görüntüsü gözümüzün önünde canlanıyor. Tatlı şekerlerden tuzlu kurabiyelere öğleden sonra ve gece geç saatlerdeki istekler mağlubiyeti kabul etmek zorunda olduğumuz bir savaş gibi görünüyor. Peki bu istek nereden geliyor ve yenmek muhtemel mi? Avustralyalı diyetisyenler Lee Holmes ve Kate Save tutkularımızın […]
O çikolatayı yemek istememizin reel sebebi ne?
Saat 3 olunca çerezlerin, çikolataların ve cipslerin görüntüsü gözümüzün önünde canlanıyor.
Tatlı şekerlerden tuzlu kurabiyelere öğleden sonra ve gece geç saatlerdeki istekler mağlubiyeti kabul etmek zorunda olduğumuz bir savaş gibi görünüyor.
Peki bu istek nereden geliyor ve yenmek muhtemel mi?
Avustralyalı diyetisyenler Lee Holmes ve Kate Save tutkularımızın arttaki bilimi bulmak için bir dizi çalışma yaptılar. Abur cubur yeme isteğimiz hem akılsal hem de fizyolojik olarak bedenimizin tetikleyici neticeyidir.
Holmes, “Bazı istek açıklamalar psikolojik olabilirken – misalin trajiksen veya yalnız seziyorsanız – başkaları beslenme eksikliklerini gösterebilir” diyor.
Genellikle de neden alışkanlıklarımız oluyor.
İnsanlar besinleri değişik tatlara bağlarlar. Mutlu sezdiğimiz zamanlardaki tatlar, drama sezdiğimiz zamanlardaki tatlar gibi. Bu surattan stresli veya drama sezdiğimiz zaman, mutfaktaki konforu aramaya eğilimli olmamamız hiç de sürpriz değil.
Ancak neden biz lahana değil de dondurmaya erişmek için çıldığımızın cevabını bilim veriyor. Bazı besinler, kendimizi yüksek sezmek ve mutlu hormon serotonini uyarmak için tetikliyor.
BAĞIMLILIK OLABİLİR
İnsanlar kendilerini düşük, stresli veya drama sezdiklerinde tatlı ya da tuzlu gıdalara gideceklerdir. Zira bunu beyin tetikleyecektir. Ancak bu yüksek bağımlılık haline gelebilir. Bir tavır tekerrür edersen, beynin içinde bir yol oluşturur ve muhakkak bir besini yiyene veya muhakkak bir saatte yemek yeme bağımlısı olabilirsiniz.
Bu oluştuktan sonra yapacağınızı dahi fark edemiyorsunuz. Zira beyin bu özel yolu hazırladı ve geri almanın çok güç olabileceğini.
UYKUSUZLUK DAHA DA RİSKLİ BİR HAL YARATIYOR
Şayet yeterli uyku alamıyorsak, bu hormonların hepsi tepetaklak oldu demektir. Yeterli uykuya dalmadığımız zaman, iştahımızı kapatamayız ve böylece gecenin geç saatlerine kadar açlık sezerek yemek yemek isteriz. Bitkin olmak bizim açlık hormonumuzu da artırabilir, böylece hepimizin bildiği ve utanmazca hoşlandığı iyi olmayan yiyeceklere saldırmamazı sağlar.
HANGİ İSTEK NEYİN İŞARETİ?
“Şeker isteği mineral yetersizliklerini ve kan şekeri balanssızlıklarını gösterebilir. Cips ya da simit gibi tuzlu besinler, sodyum gibi mineral yetersizliğiniz olduğu anlamına A gelebilir.
Daha spesifik olarak, aralıksız bir çikolata özlemi, bedeninizin daha fazla magnezyuma gereksinim dinlediği bir işaret olabilir, oysa tuz istekliliği stres ile alakalı olabilir.
İSTEĞİ BASTIRAN SIHHATLİ TEKLİFLER DE VAR
Bedeninize istediğini verin ancak bunun sıhhatli yolları var. Çikolata yerine mesela magnezyum seviyeleri daha sıhhatli bir fındık yağı, ayçiçeği tohumu, bademi sınayabilirsiniz.
Ayrıca meyve, elma, ananas veya kivi gibi düşük fruktozlu meyvele tarçından da destek alabilirsiniz.
Tuz için sabırsızlanıyorsanız çekirdekler size dayanakçı olabilir.
YÜRÜYÜŞ HER TASANIN DEVASI
Dışarıda bir yürüyüş yapmak, pak hava almak, büronuzun veya konutunuzun dört duvarından dağılmak da yeme isteğinizin eksilmesine dayanakçı olabilir.Pak hava ve egzersiz, bedene kan akışını artırmaya ve iş yapmak için daha fazla enerji üretmenize dayanakçı olur. Proteinden zengin beslenme de aynı biçimde atıştırma isteğinizi eksiltir.
TAMAMEN KESMEK YERİNE MİKTARI AZALTIN
Uzmanlara göre bütün bir yoksunluk neredeyse her zaman galibiyetsizliğe neden olur. Başka Bir Deyişle arada bir bir parça çikolata yemek yada bir kaç tane cips yemenin bir mahzuru yok.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..