Baş ağrısı en sık görülen ağrı sebebidir. Hemen herkes başağrısı tecrübesi yaşar. Rastgele bir senede çoğu insan en az bir defa baş ağrısı sürükler. Çoğu şahıs için ise baş ağrıları yineleyici ve anlamlı bir problemdir. Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz mevzu ile alakalı balakalar verdi. MİGREN AĞRISININ ÖZELLİKLERİ Ciddi zonklayıcı ağrı,bulantı ve bazen kusma,ışık ses ve kokulara hassasiyet.. […]
Baş ağrısı en sık görülen ağrı sebebidir. Hemen herkes başağrısı tecrübesi yaşar. Rastgele bir senede çoğu insan en az bir defa baş ağrısı sürükler. Çoğu şahıs için ise baş ağrıları yineleyici ve anlamlı bir problemdir. Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz mevzu ile alakalı balakalar verdi.
MİGREN AĞRISININ ÖZELLİKLERİ
Ciddi zonklayıcı ağrı,bulantı ve bazen kusma,ışık ses ve kokulara hassasiyet.. Migren ağrısı başın bir yanında veya tüm başı etkileyebilir. Baş ağrısı yetişkinlerde tipik olarak 4-72 saat sürerken çocuklarda saatlerce sürebilir. Fiziksel etkinlik, yürüme ve eğilme v.b , ağrıyı kötüleştirebilir. Migren baş ağrısı sıklığı şahsi değişkenlik gösterir, bazen bir ayda kerelerce veya senede 1-2 defa veya daha ender olabilir. En çok 20-50 yaşları arasında görülen hastalık yüzde 75 oranında da genetiktir. Bayanlarda daha sık görülen migren 50 yaşından sonra azalabilir, hatta menopozla tamamen yok olabilir.
INCA Muayenehane Ünlü Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, “Migren hastalığının sebebi bütün olarak bilinmemektedir.Beyinde seratonin ve endorfin seviyelerinde farklılığın rolü olabildiğine inanıyoruz. Seratonin, surat ve kafatası duyusunu sağlayan trigeminal asap yollarıyla iletilen ağrıyı tertip eden bir beyin kimyeviyi. Trigeminal asaplar ise surat, göz, btümörün, sinüsler kan damarları ve beyin kılıflarından kaynaklanan ağrılar için temel yollardır. Endorfini de beyin ve omurilik tarafından üretilen natürel ağrı giderici kimyeviler olarak özetleyebiliriz” diye belirtti.
Migren hastaları, ağrıyı tetikleyen etmenleri tespit ederek yaşamlarını kolaylaştırabilirler, bu etmenlerin birkaçı ise şunlardır: Sıhhatsiz ve balanssız beslenme, abuhava farklılığı, parlak ışık, makûs kokular gibi etrafsal etmenler, özellikle bayanlarda östrojen ve progesterone seviyelerindeki farklılıklar, hormonal balanssızlıklar, kalp, damar ilaçları, uykusuzluk, stres…
Migreni tetikleyen etmenlerden sakınarak, baş ağrısı olduğunda akut rehabilitasyon usullerinden yararlanarak ve yaşam stilinde farklılıklarla migren hamle sayı ve şiddetini azaltılabilir.Ayrıca günlük rutinlerin belirlenmesi, kumpaslı egzersiz, östrojenin tesirli tüketim maddelerinden uzak durulması gerekiyor. Op.Dr. Kerem Bıkmaz laflarına son olarak şunları ilave etti; ”Şiddetli ve sık migren hamleleri olan şahıslar için gözetici birkaç rehabilitasyon usulü vardır. Bunlar arasında alın ve kafatası adalelerine botulinum zehirli madde infeksiyonları ile migren baş ağrılarını sıklığı, şiddeti ve süresi eksilten botox infeksiyonları, yüksek doz magnezyum ve riboflavin B2 vitamini, baş ağrıdene eşlik eden adale gerginliğini eksiltme metotlarını uygulamak için biyofeedback terapileri, tipik baş ağrısı tetikleyicilerinden haberdar olmayı, endişe ve strese karşı tepkilerin eksilmesini sağlayan kognitif tavır rehabilitasyonu ve hafifleme eğitimi gösterilebilir.”
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..