Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,04
  • EURO
    %0,11
  • ALTIN
    %0,81
  • BIST
    %-0,27
Kürtaj nasıl yapılır sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir riskleri var mı?

Kürtaj nasıl yapılır sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir riskleri var mı?

Kürtaj hakkında sıklıkla sorulan ve merak edilen Kürtaj nasıl yapılır? Hasarları nelerdir? Kürtaj sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?  Kürtaj yaptırmanın zamanı var mı? gibi suallerin yanıtlarını derledik! Kürtaj denildiğinde akla ilk olarak istenmeyen hamilelikleri sonlandırma operasyonu gelmektedir. Ancak kürtaj yalnızca bebeği alma işlevi dışında otopsi ve biyopsi gibi rehabilitasyonlarda da uygulanabilmektedir. İşte kürtaj hakkında merak […]

Kürtaj hakkında sıklıkla sorulan ve merak edilen Kürtaj nasıl yapılır? Hasarları nelerdir? Kürtaj sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?  Kürtaj yaptırmanın zamanı var mı? gibi suallerin yanıtlarını derledik! Kürtaj denildiğinde akla ilk olarak istenmeyen hamilelikleri sonlandırma operasyonu gelmektedir. Ancak kürtaj yalnızca bebeği alma işlevi dışında otopsi ve biyopsi gibi rehabilitasyonlarda da uygulanabilmektedir. İşte kürtaj hakkında merak edilenler…

KÜRTAJ NASIL YAPILIR?

Günümüzde vakum aspirasyon yöntemi ile kürtaj yapılmaktadır. Bu yöntemde kullanılan aspirasyon vakum sistemi karmen kanülü olarak adlandırılır. Kullanılan plastik uçlar tek kullanımlıkdır tekerrür kullanılamaz.Rahim ağzının görünebilmesi için vajinal spekulum yerleştirilir. Vajina ve rahim ağzı özel bir solüsyonla silinir. Rahim tek dişli ismi verilen bir aletle çekilerek düz hale getirilir.

Buji ismi verilen aletle, hamilelik haftasının büyüklüğüne göre rahim ağzı genişletilir. Daha evvel doğum yapmış ve hamilelik haftası minik gebelerde bu dilatasyon bazen lüzumlu olmamaktadır. 

Dilatasyon Rahim Ağzı Genişletilmesi ardından sterilize olan ve özel ebatlarda olan plastik kanüller ile rahim ağzından girilerek rahim boşluğuna eriştirilir. Kanülün ucu özel olarak üretilmiş vakum yaratan özek şırıngaya monte edilir. Şırınga tazyik yaratarak rahim içindeki maddeyi emerek pakler.

Bu yöntem ile daha önceki aşikar metal küretler ile yapılan müdahelerin negatif neticeler en aza indirilmiştir. Rahim içi arınıldıktan sonra tek dişli çıkartılır. Çıktığı yerdeki kanama gazlı bez ile tamponlanarak kanama durdurulur. Vajina sterilize solüsyonla arınılarak spekulum çıkartılır. Hasta kaldırılmadan, rahim içerisinde parça kalıp kalmadığının anlaşılması için ultrasonografi ile hakimiyet edilir.

 KÜRTAJ SONRASI BUNLARA DİKKAT!

Antibiyotik, ağrı kesici ve lüzumlu görülürse kanama eksiltici ilaçlar verilerek taburcu olunur. Kürtajdan 1 hafta sonrasında ultrasonografi ile rahim hakimiyet edilir. Kürtaj sonrası genelde 2-3 gün adet kanamasına benzeyen kanamalar görülebilir. Kanama olmaması da bayağıdır. Adet sancına benzeyen ağrılar alana gelebilir. Kürtaj sonrası adet kanaması harekâttan sonra 4-6 hafta içerisinde olmaktadır. Kürtaj sonrası adet gecikmeleri yaşanabilir.

Kürtaj sonrası 40 günden uzun süren adet kanaması yokluğunda hekime müracaat etilmelidir. Kürtaj sonrası enfeksiyonunu yasaklamak için 2-3 hafta zamanınca havuz, deniz ve küvette banyo yasaktır. Ayakta ılık duş alınmalıdır. Kürtaj sonrası cinsellik 2-3 hafta süresince önerilmez.

KÜRTAJIN TEHLİKELERİ 

-Rahim Delinmesi Perforasyon: Hamile Rahmi yumuşak olduğu için kaygısız uygulamalar neticeyi delinebilir. Bu tehlike hamilelik yaşı geliştikçe çoğalış gösterir. Delinme alanı büyük ve kanamalı ise şipşak operasyona alınır.

-Enfeksiyon: Sterilize olmayan civarlarda yapılan operasyonlar veya bireyin bakımsızlıkları neticesinde enfeksiyon büyüyebilir. Bu vaziyet fallop tüplerinde zarara ve rahim içi yapışkanlığa yol açmaktadır.

-Parça Kalması Rest Plasenta: Kürtajdan sonra yaşanan yoğun kanamaların sebebidir. Rehabilitasyon olarak kürtaj operasyonu yinelenir.

-Rahim İçi Kan Birikmesi Hematometra: Çok ender görülür ve ağrılıdır. Rahim bir araya gelmez ve rahim ağzı kapanır bu vaziyet kan birikmesine yol açar.

-Galibiyetsiz Kürtaj: Evvelden yapılan rahim müdahaleleri rahim ağzı yaraları, konisazyon, sezaryen operasyonlar, doğumsal rahim biçim bozuklukları, çift rahim anomalileri gibi sebeplerden dolayı rahim ağzı açılamaz ve operasyon hakikatleştirilemez.

-Yapışkanlık Belirtiyi Asherman: Kürtaj sonrası kısırlığa yol açan sebeplerden biridir. Rahim içi duvarlarda büyüyen yapışkanlık neticeyi adet görememe halidir. Kürtaj sonrası enfeksiyonu sebebiyle oluşur. Rehabilitasyon olarak spiral takılır ve hormon ilaçları kullanılır.

-Hamileliğin Devam Etmesi: Hamilelik kesesinin rahim içerisinde görüntülenemeden 5 haftalıktan erken hamileliklerde kürtaj operasyonu yapıldığında hamilelik devam edebilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN