Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,04
  • EURO
    %0,24
  • ALTIN
    %-1,60
  • BIST
    %-1,58
Kurban Bayramı için sağlıklı beslenme teklifleri et ve tatlılar nasıl yenmeli?

Kurban Bayramı için sağlıklı beslenme teklifleri et ve tatlılar nasıl yenmeli?

Bayram beslenmesi teklifleri Diyetisyen Berna Ertuğ’dan geldi. Kurban Bayramı’nda doğru beslenme nasıl olmalı, bayram beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler ve bayram beslenmesinde tatlı ihtarlarının ayrıntıları elmaelma.com’da.   Et ağırlıklı, zengin içerikli ve lezzetli sofralar… Tüm aileyi bir araya getiren, yüksek kalorili öğle ve akşam yemekleri… Kurban Bayramı’nın, yeme alışkanlıklarını değiştiren ananesel yapısı, kronik hastalıkları olan bireyler için […]

Bayram beslenmesi teklifleri Diyetisyen Berna Ertuğ’dan geldi. Kurban Bayramı’nda doğru beslenme nasıl olmalı, bayram beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler ve bayram beslenmesinde tatlı ihtarlarının ayrıntıları elmaelma.com’da.  

Et ağırlıklı, zengin içerikli ve lezzetli sofralar… Tüm aileyi bir araya getiren, yüksek kalorili öğle ve akşam yemekleri… Kurban Bayramı’nın, yeme alışkanlıklarını değiştiren ananesel yapısı, kronik hastalıkları olan bireyler için tehlike oluşturabiliyor. Özellikle; kalp, hipertansiyon, diyabet ile gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkları olanlar, et ve tatlı tüketiminin çoğalışına bağlı olarak ehemmiyetli şikayetler yaşayabiliyor. Özellikle hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bu yarıyılda, bayram zamanınca beslenme kaidelerine uyulması ehemmiyet taşıyor. Memorial Antalya Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Kısmı’nden Dyt. Berna Ertuğ, Kurban Bayramı’nda doğru beslenme kaideleri hakkında bilgi verdi.

BAYRAM ÖĞÜNLERİNDE ET MİKTARINA DİKKAT 

Kurban Bayramı’nda et tüketim ölçüsünün çoğalmasına bağlı olarak bazı sağlık meseleleri de ortaya çıkabilir ya da kronik hastalıkları olan bireylerin şikayetleri çoğalabilir. Kırmızı ette bulunan yüksek ölçüdeki doymuş yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükseltir ve koroner kalp hastalıkları tehlikesini artırır. Dolayısıyla et tüketim ölçüsünde ve sıklığında dikkatli olmak gerekir. Öğünlerde 60-90 gramı aşmayacak 2-3 köfte büyüklüğünde et harcamak, günlük ihtiyacı karşılar.

SAĞLIKLI BİR BAYRAM İÇİN BUNLARA DİKKAT!

– Sabah güne kahvaltı ile başlayın.
– Günde 2-2.5 lt su harcayın.
– Çay ve kahve tüketimini sınırlayın.
– Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde; sebze ve kuru baklagilleri ise akşam yemeğinde seçim edin.
– Etlerin çok yağlı kısımlarını yemeyin, hayvanın iç yağlarını yemeklere lezzet vermek emeliyle kullanmayın.
– C ve E vitamini kapsamayan etin yanında, bu vitaminlerin bulunduğu sebze, salata, taze bunalmış meyve sularını harcayın.
– Hamurlu tatlı ve çikolata yerine, sütlü ve meyveli tatlıları az porsiyonlarda harcayın.   – Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam edin.

ETİN PİŞİRME BİÇİMİ EHEMMİYETLİ 

Kanserojen öğelerin yaradılışını, ette bulunan vitaminlerin kaybını ve gıda zehirlenmelerini önlemek için eti pişirme tekniklerine dikkat etmek gerekir. Etin; ızgara, fırın ve haşlama biçiminde hazırlanması sağlıklı olacaktır. Yağda kızartma ya da kavurma gibi usullerin seçim edilmemesi önerilir. Katı yağlar et yemeklerinde kullanılmamalı, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Et kullanılarak yapılan sebze yemekleri ise yağ ilave edilmeden pişirilmelidir. Mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre uzakta yakalanmalı ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilme operasyonu reelleştirilmelidir. Etin hem içi, hem de dışı iyi pişmiş olmalıdır.

ETİ YALNIZ DEĞİL FARKLI GIDA GRUPLARIYLA HARCAYIN

Etin besleyici özelliğinden maksimum oranda faydalanmak ve bağırsak sıhhatini tertip etmek için etin yanında muhtelif gıda öğelerinin bir arada bulunduğu alternatifler oluşturulmalıdır. Sebzeler, hububatlar ile süt ve süt mahsulleri etle beraber harcanması önerilen sağlıklı gıda gruplarıdır.

ETTEKİ DEMİR MİKTARINI ARTTIRAN YEŞİLLİKLER

C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, etin yanına iyi bir bitirici olacaktır. C vitamini, ette bulunan demirin beden tarafından emilimini artırır ve bedenin demirden daha çok faydalanmasını sağlar. Bununla beraber bağırsak kumpası için zorunlu posa ve değişik vitamin ile minerallerin alınmasına da dayanakçı olur.

HUBUBAT GRUPLARI

Ekmek, pilav ve makarna gibi hububat grupları başta karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, ehemmiyetli asitler, natürel lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi mineralleri kapsar. Bu sebeple etle beraber harcanması çok ehemmiyetlidir.

SÜT VE SÜT MAHSULLERİ

Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere bir hayli gıda öğesinden zengin olan süt ve mahsullerinin menüde yer alması ehemmiyet taşır. Yoğurt, cacık veya ayran iyi bir tercih olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN