Kramp neden girer? Kramp neden olur? Kramp rehabilitasyon edilir mi? Ara gizeme bedenin muhtelif yerlerine giren ve bir çoğumuzun başına gelen kramp gerçeğinde arkasında muhtelif sağlık meselelerini veya hastalıkların habercisi olabilir. Böyle bir vaziyette aralıksız olarak yineliyorsa en kısa vakitte hekiminize danışmanızda bir fayda bulunuyor. Dr. Dilara Nuzumlalı’ İnsel sıklıkla sorduğunuz kramp girmesi hakkında merak edilenleri yanıtladı. […]
Kramp neden girer? Kramp neden olur? Kramp rehabilitasyon edilir mi? Ara gizeme bedenin muhtelif yerlerine giren ve bir çoğumuzun başına gelen kramp gerçeğinde arkasında muhtelif sağlık meselelerini veya hastalıkların habercisi olabilir. Böyle bir vaziyette aralıksız olarak yineliyorsa en kısa vakitte hekiminize danışmanızda bir fayda bulunuyor. Dr. Dilara Nuzumlalı’ İnsel sıklıkla sorduğunuz kramp girmesi hakkında merak edilenleri yanıtladı.
Özellikle sabaha karşı henüz yataktan çıkmayıp esnerken o anda ayağa giren kramp veya sahilde yüzerken ayak parmağınıza zamansız giren kasılmalar hakkında Dr. Dilara Nuzumlalı’dan krampların sebepleri ve rehabilitasyonu ile alakalı bilgi verdi.
Genellikle sabaha karşı şiddetli bir acıyla bizi uykudan uyandıran kramplar çoğumuzun yabancısı değildir. Bu krampların çoğu ciddi problemlere direnmez, günlük bitkinlik veya eşi nedenlerden kaynaklanır. Bazı krampların artta ise muhtelif hastalıklara sabreden nedenler olabilir. Bu sebeple yinelemesi veya uzun sürmesi halinde hekiminizle görüşmenizde verim vardır. Böyle gidişatlarda altta uyuyan hastalığın rehabilitasyonu kramplardan kurtulmada destekçi olur. Nöroloji uzmanımız Dr. Dilara Nuzumlalı’dan krampların sebepleri ve rehabilitasyonu ile alakalı bilgi vermesini rica ettim. Dr. Dilara’nın sizin için anlattıkları.
Oldukça yaygın görülüyor
Kramplar, çok yaygın oldukları halde haklarında az şey bildiğimiz vaziyetlerdir. İnsanların yüzde 95’i hayatlarında en az bir defa kramp geçirmiştir. Kramp, bir adale ya da adalenin içindeki bir adale grubunun istem dışı olarak kasılmasıdır. Kramp sırasında yakalanan adalede, gözle görülebilen ya da değmekle sezilen bir sertlik oluşur. Çok sızılıdır, yapılmakta olan etkinliğin kesilmesine neden olur ve kramp sırasında yakalanan adale kullanılamaz. Birkaç saniyeden 15 dakikaya kadar, seyrek daha uzun sürer.
İstirahat ya da etkinlik sırasında görülebilir. İstirahat krampları daha yaygın olup sıklıkla gece, uyku sırasında görüldüğünden ‘gece krampları’ diye de adlandırılır. Genellikle baldır ve ayak adaleleri yakalanır. Çok sızılıdır ve uykudan uyandırır. Gecede birkaç defa yineleyebilir. Asıl nedenini öğrenmiyoruz, ancak bu kramplar uyurken adalenin kısalmasına neden olan bazı hareketlerin yapılmasıyla tetiklenir. Bazı hastalar, soğuk ve yoğun günlük etkinliğin krampları tetiklediğini belirtir.
Henüz sebebi öğrenilmiyor
Krampların kesin sebebi bulunamıyor, alttakiler öncelikle akla gelenler.
Terleme ya da solunum yoluyla fazla akışkan ve elektrolit kaybına neden olan yoğun egzersizler, bazen kramp sebebi olabilir. Eş biçimde idrar söktürücü ilaç kullanımı da, şayet kaybedilen akışkan ve elektrolitler gıda yoluyla yerine mevzulamazsa, krampa neden olabilir.Kalsiyum ve magnezyum düşüklüğü, asap uçları ve adale liflerinin uyarılabilirliğini artırdığından kramp sebebidir. İdrar söktürücü kullanımı, fazla kusma ve ishal, hemodiyaliz, beslenme bozukluğu elektrolitlerin serum seviyelerini düşürür. D vitamini yetmezliği, kalsiyum emilimini bozacağından kramp sebebi olarak kabul edilir. Mekanizması öğrenilmemekle beraber B1, B5 ve B6 vitamin yetmezliği de kramplara neden olur. Diyabet, dolaşım bozukluğu ve içki kullanımı da nedenler arasında sayılabilir.
Adalenin gerilmesiyle çoğu hafifler
Adalenin gerilmesiyle, krampların çoğu geçer. Baldır krampında ayağa kalkıp iki elle duvarı ittirirken kramplı bacağın yarım adım geri atılması, gevşetir. Bu sırada topuklar yerle temasta olmalıdır.
Öbür bir hafifleme manevrası, yatakta bacak gergin vaziyetteyken, ayağın bilekten vücuda doğru çekilmesidir.
Kasa yapılan hafif masaj ve sıcak uygulama rahatlamaya destekçi olur. Krampa neden olan etmen akışkan ve elektrolit kaybı ise öncelikle bunların yerine konması gerekir. İlaç rehabilitasyonuna gerek dinlenmez, zira adale ilaç emilene kadar kramp geçer.
Kramp nasıl geçer?
Önlemek için krampa neden olduğu öğrenilen fiziksel etkinlik evvelinde ısınma hareketleri ve adale germe egzersizleri önerilir. Evvelinde, egzersiz yaparken ve sonrasında yeterli akışkan alınması ve egzersiz bir saatten uzun sürerse terle kaybedildiği düşünülen sodyum, potasyum gibi elektrolitlerin de yerine konması lüzumludur. Özellikle sıcak havada fazla bitkinliğe neden olan fiziksel etkinlikten sakınılmalıdır. Gece krampları, altta uyuyan bir neden yoksa, uyumadan evvel yapılan kumpaslı germe egzersizleriyle önlenebilir. Özellikle baldır krampları soğukla tetiklendiğinden, uyku sırasında bacakların sıcak yakalanması krampları önlemeye yeterli olabilir. Uyku sırasında dizlerin altına bir yastık konulması da çoğu zaman faydalı bir ihtiyattır.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..