Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,00
  • EURO
    %0,01
  • ALTIN
    %-0,05
  • BIST
    %-2,49
Koroner kalp hastalı nasıl tedavi edilir? Ameliyatsız tedavisi var!

Koroner kalp hastalı nasıl tedavi edilir? Ameliyatsız tedavisi var!

Kalp hastalarının sıklıkla şikayet ettiği bulgulardan biri de göğüs kafesinde ağrı ve soluk darlığı gibi meselelerin ortaya çıkardığı koroner kalp hastaları uygulanan teşebbüssel yöntemlerle çözüme kavuşturuluyor! Yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan operasyon etkeni tehlikelerini ortadan kaldıran operasyonsuz çözümler sayesinde hasta sıhhatine kavuşabiliyor.Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, “29 Eylül Dünya […]

Kalp hastalarının sıklıkla şikayet ettiği bulgulardan biri de göğüs kafesinde ağrı ve soluk darlığı gibi meselelerin ortaya çıkardığı koroner kalp hastaları uygulanan teşebbüssel yöntemlerle çözüme kavuşturuluyor! Yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan operasyon etkeni tehlikelerini ortadan kaldıran operasyonsuz çözümler sayesinde hasta sıhhatine kavuşabiliyor.Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, “29 Eylül Dünya Kalp Günü” evvelinde kalp damar tıkanmalarında uygulanan teşebbüssel rehabilitasyonlar hakkında bilgi verdi.

Kalp hastalarının ehemmiyetli bir bölümşanda göğüs ağrısı ve soluk darlığı gibi şikayetlerle ortaya çıkan koroner kalp hastalıkları, teşebbüssel olarak uygulanan yöntemlerle çözüme kavuşabiliyor. Çok yaşlı ve operasyonu çok tehlikeli olan hastalara uygulanan operasyonsuz yöntemlerse son derece galibiyetli neticeler veriyor.

Hareketle Gelen Ağrıya Dikkat!

Kalbi besleyen damarlara koroner damarlar, başka bir deyişle koroner atardamarlar denilmektedir. Atar damar özelliği taşıyan ve kalbi besleyen bu damarlar, öbür uzuvlardan değişik olarak kalp içinde parçalamayıp, kalbin üzerinde izlemektedir. Kalbin üzerinden ilerleyerek içeriye doğru kalp adalesine dallar veren bu damarlarda zaman içinde damar sertliğine bağlı olarak daralmalar ve tıkanmalar oluşabilmektedir. Ateoskleroz ismi de verilen damar sertliği hastalığı, yaygın olarak tam atardamar sisteminde görülebilirken, kalbi besleyen damarlarda görülmesi, bütün tıkanma gidişatında kalp krizine yol açmaktadır.

Hareketli Göğüs Ağrıdene Dikkat!

Koroner damarların daralması ya da tıkanması, şahıslarda emin bulgularla ortaya çıkmaktadır. En keskin bulgu ise genellikle göğüs ağrısı biçiminde olmaktadır. Bu ağrı hareket ve yürümekle başlayan, istirahatle geçen, sıklıkla tazyik stilinde olan, boyun, çene, kol ve sırtın sol tarafına da yansıyan bir ağrı özelliği taşımaktadır. Ancak damar tıkanmaları şeker hastaları başta olmak üzere bazı hastalarda hiç bulgu vermeden kendini gösterebilirken, bazı gidişatlarda ise ani vefatlarla da ortaya çıkabilmektedir. Bununla beraber ortada hiçbir bulgu yokken yapılan genel hakimiyetlerle, egzersiz testleri ya da bilgisayarlı tomografi ile ve miyokard sintigrafisi denilen özel yöntemlerle bu cins rahatsızlıklara daha bulgu vermeden de tanı konulabilmektedir.

Tıkanan Damarlar İçin İki Yöntem Var!

Tıkanan kalp damarı olan hastaların rehabilitasyonu için iki değişik rehabilitasyon yöntemi uygulanmaktadır. Birincisi koroner bypass operasyonu, başka bir deyişle tıkanıklıkların arda doğru köprü yapma operasyonudur. İkinci alternatif ise 40 yıldır gelişimini sürdüren teşebbüssel kardiyolojik yöntemlerle operasyonsuz olarak damarların açılmasıdır. İlk olarak balonla açma ile başlayan teşebbüssel kardiyoloji yöntemine, daha sonra balonla açılan damarın çökmesini önleyecek metal materyalden yapılan ve stent ismi verilen sistemlerin kullanılması ile devam edildi. Zaman içerisinde kolay stent sisteminin de yeterli olmadığı görülerek, teknolojik büyümeler sayesinde son 20 senede ilaç salan özel stentler kullanılmaya başlandı.

Günümüzde ilaç salan stentler ile alakalı teknolojiler, çok galibiyetli neticeler alınmasını sağlamaktadır. Teşebbüssel kardiyolojinin büyümesi sayesinde evvelleri hiç değilemeyen ana damardaki darlıklara, damar çatallanmasındaki darlıklara, bütün damar tıkanıklıklarına ve çok rakamda damara aynı anda müdahale edilebilmektedir. Bu ilerlemeler sayesinde operasyona sevk edilen hasta rakamı yüzde 60’tan yüzde 5’e geriledi. Ancak operasyona yönlendirilen yüzde 5’lik dilimde bulunan hastaların da kesinlikle operasyon olması gerektiği unutulmamalıdır. Bunların dışında yaşanan ehemmiyetli bir öbür büyüme ise kalp krizi sırasında tıkanan damarlara acil teşebbüs yapılarak damarın açılmasıdır. Bu yolla kalp krizinin en makûs neticeyi olan kalp adaleyi vefatı ile buna bağlı kalp yetmezliği ve yaşam vaktinin kısıtlanması gibi negatifliklerin önlenmesi sağlanmaktadır.

Rehabilitasyon Yönteminde Yalnızca Kasıktan Değil El Bileğinden De Harekât Yapılıyor!

Teşebbüssel kardiyoloji alanında yaşanan bir öbür ehemmiyetli büyüme de değişik damarlardan girilerek harekât yapılabilmesidir. Evvelden yalnızca kasık atar damarından girilerek teşebbüssel kardiyolojik harekâtlar yapılabilmekteydi. Şimdi en karışık harekâtlar dahi el bilek damarından girilerek asıllaştırılabilmektedir. Hastalar için büyük bir konfor sağlayan bu yöntem ile hastalar, harekât sonrasında ayağa kalkıp gezebilmektedir.

Operasyonsuz Çözüm Arayanlar İçin…

-Hastalar için ehemmiyetli bir mesele olan göğsün, özellikle iman tahtası denilen ortadaki kemiğin açılması ortadan kalkar.
-Hastalar operasyonun ertesi günü işine ve yaşamına kaldığı yerden devam edebilir.
-Çoğu defa yoğun bakım süresi ya hiç olmaz ya da çok kısa olur.
-Çok yaşlı ve operasyonu çok tehlikeli olan hastalara teşebbüssel yöntemlerle müdahale edilebilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN