Kırılganlık belirtiyi nedir? Kırılganlık belirtiyi neden olur? Kırılganlık belirtiyi rehabilitasyonu nasıl olur? Zaman zaman yürüyecek halimizin dahi olmadığını söyleriz. Bunun muhtelif nedenleri olabileceği gibi kırılganlık belirtiyi de sebeplerden biri olabilir. Biyolojik ihtiyarlamayla birlikte ortaya çıkan kırılganlık belirtiyi, bitkinlik, performansta eksilme, enfeksiyonlara eşlik eden hastalıklara daha fazla duyarlı olunması gibi gidişatlarla yol açıyor. Kırılganlık belirtiyi ile […]
Kırılganlık belirtiyi nedir? Kırılganlık belirtiyi neden olur? Kırılganlık belirtiyi rehabilitasyonu nasıl olur? Zaman zaman yürüyecek halimizin dahi olmadığını söyleriz. Bunun muhtelif nedenleri olabileceği gibi kırılganlık belirtiyi de sebeplerden biri olabilir. Biyolojik ihtiyarlamayla birlikte ortaya çıkan kırılganlık belirtiyi, bitkinlik, performansta eksilme, enfeksiyonlara eşlik eden hastalıklara daha fazla duyarlı olunması gibi gidişatlarla yol açıyor. Kırılganlık belirtiyi ile çabanın en tesirli silahının egzersiz olduğunu belirten uzmanlar, balanslı beslenme, sıhhatli ve protein açısından zengin bir perhiz ve yeterli akışkan alımına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kısmı Dr. Öğretim Azası Yıldız Erdoğanoğlu, ihtiyarlama sürecinin, tıbbi ve tıbbi bakım yardımı gerektiren hafıza, uzuv ve fonksiyonel bozukluklara yol açtığını söyledi.
BİYOLOJİK İHTİYARLAMA İLE BERABER ORTAYA ÇIKIYOR
Dr. Öğretim Azası Erdoğanoğlu, bağımsız bir hastalık olmayan kırılganlık belirtisinin, biyolojik ihtiyarlamayla beraber bitkinlik ve natürel neticeyi olarak şahsın performansında eksilme, yaşıtlarına göre enfeksiyonlara eşlik eden hastalıklara daha fazla duyarlı olması ile karakterize karışık bir gidişat olduğuna dikkat çekti. Kırılganlığın neticelerinin ani ve hakimiyet edilmesi güç kilo kaybı, adale kaybı ve adale eforsuzluğu, eklem sızıları, yürümede güvensizlik hissi, kemik erimesi osteoporoz ve kemiklerin çoğalmış kırık tehlikeyi olduğunu belirten Dr. Öğretim Azası Yıldız Erdoğanoğlu, “Bu bulgularla fiziksel ve zekasal eforsuzluğu çoğaldıran kırılganlık belirtisinin rehabilitasyona lüzumu olduğu aşikârdır” dedi.
KIRILGANLIKLA BERABER BU HASTALIKLARIN TEHLİKEYİ DE ARTIYOR
Kırılganlık belirtisinde muhtelif tehlike etmenleri olduğunu belirten Erdoğanoğlu, “Muhtelif tehlike etmenleri ve gelişimsel süreçler, şeker hastalığı diabetes mellitus ve yüksek tansiyon hipertansiyon, bedende kronik iltihabi süreçler ve psikolojik etkenler de dahil olmak üzere, kırılganlık belirtisinin altında uyuyanlar olarak görülmektedir” dedi.
HAREKETLERDE YAVAŞLAMA
“Bu belirtiden etkilendiyseniz, kendi yaş grubunuzdakilere göre daha cılız bir bağışıklık sistemi, aneminiz ve değişen hormon seviyeleriniz olabilir” ihtarında bulunan Dr. Öğretim Azası Yıldız Erdoğanoğlu, “Fiziksel kapasitenizde bir eksilme ile daha acele tükenme, hareketlerde yavaşlama, gözetici hareketlerinizde eksilme ve netice olarak daha az faal bir hayatınız olur. Hareket beceriksizliği adale kütlenizin eksilmesine ve adale cılızlığına yol açar. Yürüyüşünüz çoğunlukla yavaşlar ve ayağınızı daha güvensiz yere basarsınız. Bazı bireylerde kemik kaybı da bu tabloya ilave edilebilir ve netice ne yazık ki; kemik sızısı, sık görülen kırıklar olur. Fiziksel cılızlık aynı zamanda zekasal gidişatı da tesirler ve genellikle duygusal tükenmeye neden olur” diye konuştu.
BU TAVİSİYELERE DİKKAT
Dr. Öğretim Azası Yıldız Erdoğanoğlu, şu nasihatlerde bulundu: “Yaşla alakalı kırılganlık belirtiniz varsa,balanslı beslenmeniz, özellikle size lüzumlu tüm gıda maddelerini ve yeterli akışkan almanız ehemmiyetlidir. Sıhhatli, protein açısından zengin bir perhiz yapın ve D vitamini beceriksizliğinden kaçının. Ani ve süratli kilo kaybınızı hakimiyet edemediğiniz vaziyette bir beslenme uzmanından destek alabilirsiniz.
BİYOLOJİK İHTİYARLAMA YAVAŞLATILABİLİR
Adalelerinizin yapısı ve dolayısıyla fiziksel eforunuzu gözetmek için ise size egzersiz yapmanızı nasihat ederim. Bu, bağımsız bir egzersiz eğitimi veya gerekirse fizyoterapist eşliğinde olmalıdır. Kuvvet eğitimi, koordinasyon ve denge kombinasyonlu egzersiz eğitimleri, adalelerinizi ve aklınızı eğitir ve düşme tehlikenizi eksiltir. Kuvvet artırmak için ağırlıklardan yararlanabilirsiniz. Doğru tanımlanmış ağırlık ileri yaş grupları için de uygundur. Ayrıca fizyoterapiye ek olarak kumpaslı yürüyüş, yüzme gibi etkinliklerde bulunabilirsiniz.”
ZEKASAL UYARIMI ÖNEMSEMEME ETMEYİN
Denge bozukluklarına ve düşme ihtimaline temkin olarak görme ve duyma makineleriyle cılızlıkların hakimiyet edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Öğretim Azası Yıldız Erdoğanoğlu, “Yüksek tehlikeli merdivenlerde fobilikleri her iki elinizle tutarak inin ve çıkabilirsiniz. Güvenliğiniz için baston, önkol koltuk değnekleri veya yürüteçlerden yararlanabilirsiniz. Ev zeminine kaymayı önleyici bir taban yerleştirebilir ve köşelerin belirgin olmadığından emin olabilirsiniz. Tuvaletler ve banyolarda tutunma yerleri olmasını sağlamak yeniden güvenliğinizi artıracaktır. Gerekirse, takviyeci olabilecek bir ev acil çağrı sistemi kurabilirsiniz. Ayrıca zekasal uyarımı önemsememe etmeyiniz. Günlük gazeteyi okumak ve çapraz bulmaca çözmek gibi kolay temkinler dahi pozitif bir tesire sahiptir” diye konuştu.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..