Perhiz listelerinin bırakılmaz meyvesi olan karpuzun verimleri her tasaya deva ancak karpuz harcarken 3 günden fazla gizlememeye özen gösterin! İltihaplanmaların Önüne Geçiyor! Karpuz anti-enflamatuar antioksidanlar olan likopen ve C vitamininden zengin bir besin. Bu içerikleri iltihaplanmanın eksiltilmesine takviyeci oluyor. Her tasaya deva olan yazın en çok harcanan meyvelerden bkocaman olan karpuz meyvesinin çok fazla yararı […]
İltihaplanmaların Önüne Geçiyor!
Karpuz anti-enflamatuar antioksidanlar olan likopen ve C vitamininden zengin bir besin. Bu içerikleri iltihaplanmanın eksiltilmesine takviyeci oluyor.
Her tasaya deva olan yazın en çok harcanan meyvelerden bkocaman olan karpuz meyvesinin çok fazla yararı bulunmasına karşın dikkat edilmesi gereken noktaları sıçrıyoruz! Kalp sızısından tutun saç diplerine kadar verimleri bulunan karpuzu harcarken dikkat edilmesi gereken 4 mevzu hakkında Acıbadem Altunizade Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı İpek Ertan ehemmiyetli balakalar paylaşarak saymakla bitmeyen ehemmiyetli bereketlerini sıraladı!
Karpuz, lezzetli olmasının yanı gizeme ferahlatıcı tesiriyle yaz aylarının en gözde meyvelerinden bkocaman. Üstelik yüzde 92’si sudan oluşan karpuz bedenimizin akışkan gereksinimini karşılarken, yüksek ölçüde kapsadığı vitamin ve mineraller sayesinde kalp sıhhatini gözetmeden adale sızılarına, cildi gençleştirmeden saçları kuvvetlendirmeye kadar pek çok fayda sağlıyor. Düşük kalorili olmasının yanı gizeme tok yakalayan özelliğe sahip olduğu için zayıflamaya da takviyeci oluyor.
Ancak dikkat! Şeker oranı yüksek olması sebebiyle karpuzda porsiyon ölçüsüne kesinlikle dikkat etmek gerekiyor. Özellikle insülin mukavemeti ve diyabet meseleyi olan bireylerin 2 dilimi 200 gr aşmamaları gerekiyor. Karpuz ne kadar masum bir meyve gibi görünse de içinde meyve şekeri var. Lif oranı da düşük olduğu için glisemik indeksi yüksek bir meyve. Dolayısıyla diyabetik bireylerde bir porsiyondan fazla harcanması kan şekerinin süratle yükselmesine yol açıyor. Karpuz harcarken yanında bir dilim peynir gibi bir protein kaynağı harcamak ise kan şekeri balansının daha kolay hakimiyet edilmesini sağlıyor.
Karpuzu 3 Günden Fazla Bekletirseniz…
Ara öğünü seçim ederseniz karpuzu yemeklerden en erken 2 saat sonra harcayın. Bu hem kan şekerinin balanslı izlemesini, hem de sindirim sistemine fazla yüklenmeyi engelliyor. Yemekle berber harcayacaksanız o öğünde ekmeği eksiltin. Zira her 2 besin de karbonhidrat grubuna girdiği için aynı öğünde harcanmaları yemeğin karbonhidrat yükünü çoğaldırıyor, bunun sonucunda da kilo hakimiyetini eforlaştırıyor.
Karpuz fazla olgunlaştıkça orta kısımlarında bozulmalar ve çürümeler başlıyor. Kesildiğinde makûs koku veya ekşi bir tat sezerseniz asla yemeyin. Su içeriği yüksek, asit seviyesi düşük olduğu için kolay bozulan bir meyve. Bu sebeple kestikten sonra buzdolabında 3 günden fazla gizlemeyin. Karpuzun çekirdeği hazmedilemediği için fazla harcamamanızda fayda var, çekirdeğinin kabuklarını çıkartıp yiyebilirsiniz.
Vücudun Lüzumu Olan Akışkan Gereksinimini Karşılıyor
Karpuzun bileşiminin yüzde 92’si sudan oluşuyor. Aynı zamanda elektrolit içeriği sayesinde bedenimizdeki su kaybını önlemek için tüketebileceğimiz en sıhhatli ara öğünlerden bkocaman olarak nitelendiriliyor.
Kanser Tehlikesini Önlemeye Takviyeci
Karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. Kapsadığı likopen antioksidanı bağışıklık sistemini kuvvetlendirici tesire sahip. Aynı zamanda hücre bcan verilmesinde yer alan bir protein olan insülin benzeri büyüme etmeninin IGF bedenimizdeki rakamını düşürüyor. Bu sayede kanser tehlikesini eksilttiği belirtiliyor. Bunun yanı gizeme kapsadığı C vitaminiyle bedende kanser hücrelerinin büyümesine neden olan serbest radikallerin yaradılışını engelleyebiliyor.
Kalp Sızılarını Gözetmeyi Destekliyor!
Yapılan muhtelif çalışmalar likopenin kolesterol ve kan basıncını düşürmeye takviyeci olabileceğini gösteriyor. Karpuz kolesterolün bedene, özellikle kan damarlarına yapabileceği zararın da en aza indirilmesine takviyeci oluyor. Ayrıca bedendeki nitrik oksit seviyelerini arttırabilen bir amino asit olan sitrülini kapsıyor. Nitrik oksit kan damarlarının genişlemesine takviyeci oluyor ve bu tesiriyle kan basıncını düşürüyor.
Adale Sızılarını Azaltıyor
Karpuzun besin bileşiminde bulunan bir amino asit olan sitrülin adale sızısını hafifletebiliyor. Spordan hemen sonra 1 bardak karpuz suyu adale sızısını eksiltmede ve antreman sonrasında derlenmede faydalı olabiliyor.
Cildi İçten Besliyor!
Beslenme ve Perhiz Uzmanı İpek Ertan karpuzda bulunan A ve C vitaminlerinin cilt sıhhati için ehemmiyetlidir. C vitamini kollajen yapımını artırarak cildin daha genç görünmesine katkıda bulunurken, cilt yüzeyini yumuşatıp daha canlı görünmesini sağlıyor, buruşuk oluşumunu yasaklıyor. Aynı zamanda koyu nezaret halkalarını rahatlatmaya takviyeci oluyor. A vitamini de cildi gençleştiren, buruşuk yaradılışını önleyen ve kirleri açan özelliğiyle ön tasarıya çıkıyor
Saç Diplerini Kuvvetlendiriyor!
A ve C vitaminleri saçlar üzerinde de ehemmiyetli tesire sahipler. C vitamini kollajenin bedenimizde yapılanmasına takviyeci olarak saçları güçlendiriyor. A vitamini de antioksidan özelliğiyle saç sıhhatinin korunmasına takviyeci oluyor. Özellikle güneşin hırpalayıcı tesirlerinin eksiltilmesi mevzusunda bereketli oluyor.
Zayıflamak İsteyenlerin Bir Numaralı Meyvesi
Karpuz bol ölçüde su ve az ölçüde lif kapsıyor. Lif ve suyun bir arada olması hem tok sezilmesini sağlıyor, hem de bağırsakların çalışmasında tesirli oluyor. Porsiyon hakimiyeti sağlanması kaydıyla perhizlerde hem ana hem de ara öğünlerde kullanılabiliyor.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..