Yaşlısından gencine artık her yaş grubundan kalp krizi tehlikeyi çok fazla. Özellikle sıcak havalarda tehlike daha da çoğalıyor. Özellikle yaz aylarında bedenin susuz kalmamasına dikkat etmek gerekiyor. Kalp krizine davetiye çıkarmamak için bol su harcanması gerektiğini söyleyen uzmanlar eve kazanç gelmez buz gibi suyla duş alınmaması gerektiğini de belirtiyor. İşte detaylar… 11.00-16.00 SAATLERİNE DİKKAT Sağlıklı […]
Yaşlısından gencine artık her yaş grubundan kalp krizi tehlikeyi çok fazla. Özellikle sıcak havalarda tehlike daha da çoğalıyor. Özellikle yaz aylarında bedenin susuz kalmamasına dikkat etmek gerekiyor. Kalp krizine davetiye çıkarmamak için bol su harcanması gerektiğini söyleyen uzmanlar eve kazanç gelmez buz gibi suyla duş alınmaması gerektiğini de belirtiyor. İşte detaylar…
11.00-16.00 SAATLERİNE DİKKAT
Sağlıklı insanlarda bile hastalık sebebi olabilen sıcak havalar özellikle kalp meseleyi olanlar için büyük tehlike oluşturuyor. İstinye Üniversite Sağlık Kurumu Medical Park Gaziosmanpaşa Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Fatih Güneş, “Kalp ve tansiyon hastaları özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalı, ağır yemeklerden sakınmalı, bol bol su içmeli, zira su kaybı krize davetiye çıkarabilir” diyerek ihtarlarda bulundu.
STENT TAKILAN VEYA OPERASYON OLANLAR TEHLİKE ALTINDA
Kalp krizleri yaz mevsiminde daha sık görülür. Bunun en ehemmiyetli sebebi bedenden tuz ve elektrolit kaybı ile beraber yeterli akışkan alınmaması neticesinde alana gelen kanın pıhtılaşma meylinde çoğalış olmasıdır. Özellikle kalp krizi geçirmiş, stent takılmış ya da by-pass operasyonu olmuş kalp hastaları için daha dikkatli olmalıdır. Aynı biçimde ritim bozukluğu olan veya ritim bozukluğuna yatkınlığı olan fertlerde elektrolit balanssızlığına bağlı aritmiler kalp atışı farklılıkları büyüyebilir. Bu vaziyet yaşlı fertlerde ve diyabet ve böbrek hastalığı gibi ilave hastalıkları olanlarda daha da aşikar olabilir.
AYAK BİLEKLERDEKİ ŞİŞLİKLERE DİKKAT
Sıcak havalarda değişik ehemmiyetli hasta grubu hipertansiyonu olan ve ilaç kullananlardır. Bu hastalarda beceriksiz akışkan alınması ani tansiyon düşmelerine ve böbrek işlevlerinde bozulmalara yol açabilir. Tansiyon düşürücü ilaç olarak diüretik ismi verilen idrar söktürücü ilaçlar da su ve elektrolit kaybına neden olur. Dolayısıyla yaz aylarında diüretik hipertansiyon ilaçları kullanan hastalarda su ve elektrolit kaybı fazlaya kaçabilir. Bu da dolaşımı negatif etkileyeceğinden beden ısısının korunmasını güçleştirir. Değişik yandan ilaç olarak kalsiyum kanal blokeri kullanan bazı hastalarda bacak ve ayak bileklerinde kollanabilen şişliklerde çoğalış olabilir. Bu hastalarda tuz kısıtlanmasına azıcık daha ehemmiyet gösterilmelidir. Beta bloker ismi verilen ve kalbin süratlenmesi ile güçlü kasılmasını baskılayan ilaçlar da dolaşım sistemi üzerindeki tesirleri sebebi ile bedendeki ısı ayarını bozabilir. Bu sebeple yüksek tansiyonu bulunan hastaların yaz aylarında rastgele bir mesele yaşamaması için hekimine danışması, ilaçlarının yaz yarıyılı için yine tertip edilmesi gerekebilir.
DIŞARIDAN GELİP SOĞUK DUŞ YAPMAYIN!
Yaz aylarını sağlıklı geçirebilmek ismine alınabilecek temkinleri şöyle sıralayabiliriz:
-Elbise tercihi mevsime uygun olmalı, sarih renkli, rahat ve bol, hava iletkenliği olan ve terlemeyi çoğaldırmayan kıyafetler seçim edilmelidir.
-Günde vasati 2,5-3 litre su tüketimine özen gösterilmeli, gün içerisinde susamadan su içilmelidir.
-Soda ve maden suyunun hakimiyetsiz tüketimi tansiyonu yükselteceği gibi kalp eksikliği belirtilerinin de ortaya çıkmasına ya da ağırlaşmasına neden olabileceğinden tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
-Sigara, içki ve kafeinli meşrubatlardan muhtemel olduğunca sakınılmalıdır.
Ağır, yağlı ve bol kalorili yemekler yerine hafif, lif içeriği yüksek sebze ve meyveden zengin besinler seçim edilmelidir.
-Az ve sık aralıklarla beslenilmeli, bir öğünde fazla yemekten sakınılmalıdır.
Güneş ışınlarının dik geldiği özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında muhtemel olduğunca sarih havada gezilmemelidir.
–Gün içerisinde ferahlama emeliyle kısa süreli duşlar alınabilir. Ancak fazla sıcakta kalındığında doğrudan soğuk su ile duş yapılmamalıdır.
-Kalp hastalarının yaz mevsiminde de egzersiz yapması gerekeceğinden serin saatlerde ve sarih havada egzersize özen gösterilmeli, ağır egzersizlerden sakınılmalıdır.
-Klima kullanımına dikkat edilmeli, etraf ısısının 21-23 derece olması sağlanmalı, sıcaklıkların çok yüksek olduğu zamanlarda eve girer girmez klima karşısında oturulmamalıdır.
-Hipertansiyon ilaçları ve kalp eksikliği emeliyle kullanılan ilaçların hekim hakimiyetinde yaz mevsimine göre tertip edilmesi sağlanmalı ve tuz tüketimi mevzusunda bilgi alınmalıdır.
-Göğüs sızısı, soluk darlığı, çarpıntı, baş sızısı veya baş dönmesi, fazla terleme ya da soğuk terleme, fazla bitkinlik, sık soluk alma gereksinimi, bulantı-kusma vb. bulgularla karşılaşıldığında kesinlikle en yakın sağlık merkezine müracaat etilmelidir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..