Son zamanlarda hemen hepimizin yakındığı grip bizi yatağa düşürecek kadar şiddetli izleyerek yaşam niteliğimizi ciddi ebatlarda etkileyebiliyor. Üstelik çoğumuzun hafif ve geçici bir hastalık olarak gördüğü için doktora dahi müracaat etme gereği sezmediği grip genellikle bir hafta içinde iyileşse de kimi zaman ciddi sağlık meselelerine neden olabiliyor. Gribin yayılım gösterdiği uzuvların başında ise akciğer ve […]
Son zamanlarda hemen hepimizin yakındığı grip bizi yatağa düşürecek kadar şiddetli izleyerek yaşam niteliğimizi ciddi ebatlarda etkileyebiliyor. Üstelik çoğumuzun hafif ve geçici bir hastalık olarak gördüğü için doktora dahi müracaat etme gereği sezmediği grip genellikle bir hafta içinde iyileşse de kimi zaman ciddi sağlık meselelerine neden olabiliyor. Gribin yayılım gösterdiği uzuvların başında ise akciğer ve kalp geliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Sağlık Kurumu Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut grip virüsünün akciğeri yakaladığında zatürreye yol açabilirken, kalbe yerleştiğinde ciddi kalp noksanlıklarına zemin hazırlayabildiği ihtarında bulunuyor.
KALP GRİBİ ÇOĞUNLUKLA ERKEKLERİ VURUYOR
Sık görülen grip cinslerinde kalp tutulumu az kollanırken, Coxsackie gibi daha ender görülen virüs tipleri ise kalbe yerleşebiliyor. Grip virüsünün tipine göre kalp tutulumu değişkenlik gösteriyor. Kalpte yakalanan temel bölge kalp çeperi olurken, daha az sıklıkta kalp adaleleri de grip virüsünden etkileniyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut kalp gribinin en sık 20-50 yaş arasındaki erkeklerde ortaya çıktığını belirterek laflarına şöyle devam ediyor:
“Bunun sebebi, kalp damar hastalıklarının erkeklerde daha sık büyümesi ve erkek kalbinin bu hastalıklara karşı daha duyarlı olması. Ayrıca erkeklerin daha çok iş yaşamı içinde yer almaları, daha çok seyahat etmeleri ve kalabalık civarlarda daha sık bulunmaları da kalp gribine tutulmada değişik tehlike etkenlerini oluşturuyor. Kalp gribi özellikle gençlerde görülen kalp eksikliğinin ehemmiyetli nedenlerinden biri olduğu için yineleyen hücumlar bu tabloyu makûslaştırıyor. Beden mukavemeti düşük, romatizmal ya da kanser hastalığı büyüyen şahıslarda da grip virüsünün kalbi etkileme tehlikeyi yükseliyor.”
GRİP SONRASI BU BULGULARA DİKKAT
Kalp gribinde boğaz sızısı, halsizlik ve kırıklık gibi genel grip bulguları zamanla yerini batıcı özelliğe sahip göğüs sızısı, çarpıntı ile soluk darlığına vazgeçiyor. Kalp gribine bağlı göğüs sızılarında sızının şiddeti genellikle soluk alma ve sırt üstü uyumada çoğalış gösteriyor. Kalbe bağlı bu bulgular sıklıkla boğaz şikayetlerinden sonraki 10 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Boğaz şikayetleri hafif atlatılsa dahi kalp tutulumu büyüyebiliyor. Grip genellikle kalp çeperine yerleşiyor ve çeperden akışkan imalini çoğaldırarak kalp etrafında akışkan birikmesine yol açıyor. Kalp adalesine dağılan grip gidişatlarında şiddetli soluk darlığı, tansiyon düşüklüğü ve akciğerde akışkan bir araya gelmesi gibi meseleler büyüyor. Daha ender gidişatlarda kalp adaleyi de hadiseye katılıyor ve kalp beceriksizliği oluşabiliyor. Yetişkinlerde kollanan kalp gelişmesi ve kalp eksikliğinin nedenlerinden biri de yineleyen ve kalbi yakalayan grip hastalığı oluyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut kalbi yakalayan gripte bulgular sıradan grip hastalığı gibi genel yakınmalarla izlediği için kuşkucu yaklaşımla tanının daha rahat konulabildiğini belirtiyor. Kalp tetkiki EKG elektrokardiyografi, Yankı ekokardiyografi, kan ve akciğer muayeneleri ile kesin teşhis sağlanabiliyor.
KALP GRİBİ TEKERRÜRLER MI?
Doç. Dr. Ahmet Karabulut kalp gribinin yineleyebileceğine işaret ediyor. Grip sonrasında kalp tutulumu büyüyen bireylerin bu gidişata tekerrür tutulma tehlikeleri daha yüksek oluyor. Öyle ki bu bireylerin takribî yüzde 15-30’unda hastalık yine ortaya çıkıyor. Doç. Dr. Ahmet Karabulut yineleyen kalp gribi hücumlarının kalp çeperinde kalınlaşma ve kalp adalesinde incelmeye yol açıp zamanla kalp beceriksizliği gelişimine zemin hazırlayabildiği ihtarında bulanarak şu bilgileri veriyor:
“Grip aşısının kalp gribini önlemedeki rolü henüz belirli değil. Kalbi yakalayan ender virüs çeşitlerinin çoğu standart grip aşılarında mevcut olmuyor. Bu ender virüsler için aşı geliştirme çalışmaları günümüzde devam ediyor. Bu sebeple kalp gribi hücumlarının önüne geçmek için gribe tutulmayı önleyici temkinlerin alınması çok ehemmiyetli. Gripli hastalarla doğrudan temastan sakınılması, tokalaşma, sarılma ve öpüşme gibi grip virüsünün geçişini basitleştirecek tutumların yapılmaması, ayrıca çok kalabalık yerlerde maske kullanımı gibi tedbirler gribe tutulma tehlikesini eksiltiyor. Ek olarak beden mukavemetini çoğaldıran, bedenin vitamin gereksinimini karşılayan sağlıklı beslenme stili de gribe karşı direnç sağlıyor.”
DESTEK REHABİLİTASYONU ÇOK EHEMMİYETLİ
“Çoğu grip hadisesinde olduğu gibi kalp gribinde de destekleyici rehabilitasyon koşul” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, “Özellikle kalp çeperinden akışkan salınımı mevcutsa irin baskılayıcı ilaç rehabilitasyonu uygulanıyor. İnfluenza gibi bazı virüs tiplerinde spesifik ilaç rehabilitasyonu mevcut. Kalp adalesine yayılım varsa ritim tertip edici ve kan sulandırıcı ilaçlar verilebiliyor. Kalp beceriksizliği büyüyen ender gidişatlarda hastalar yoğun bakımda rehabilitasyon ediliyor. Ancak temel rehabilitasyon yeniden de istirahat ve bedenin mukavemetini çoğaldıracak olan gıdaları kumpaslı harcamak oluyor.”
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..