Avrupa geçen hafta sonu kış saatine geçerek saatleri 1 saat geri aldı. Türkiye ise iki yıldır saatleri değiştirmeme kararı alarak yaz saatinde kalmayı sürdürdü. Peki hangisi daha iyi? Saatleri her sene ekim ve mart aylarında ileri geri sürüklemek mi yoksa bir saat diliminde aralıksız kalmak mı? İkinci Dünya Savaşı sırasında cephane fabrikalarının üretkenliği had safhaya çıkarmalarına […]
Avrupa geçen hafta sonu kış saatine geçerek saatleri 1 saat geri aldı. Türkiye ise iki yıldır saatleri değiştirmeme kararı alarak yaz saatinde kalmayı sürdürdü.
Peki hangisi daha iyi? Saatleri her sene ekim ve mart aylarında ileri geri sürüklemek mi yoksa bir saat diliminde aralıksız kalmak mı?
İkinci Dünya Savaşı sırasında cephane fabrikalarının üretkenliği had safhaya çıkarmalarına ve insanların elektrik kesilmeden evvel eve tehlikesiz bir biçimde varmaları için başlanan saat farklılığı bu günlerde Avrupa’da tartışılmaya başlandı. Uzmanlara göre saat değiştirmek kalp krizinden trafik kazasına, felçten uyku kumpassızlığına kadar pek çok meseleye neden olabiliyor. Üstelik sanıldığı gibi ekonomik bir tasarruf yolu da değil.
İşte size ‘iyi ki saatleri değiştirmemişiz’ dedirten 7 sansasyonel asıl. Üstelik hepsi bilimsel…
UYKU DÖNGÜNÜ BOZUYOR
Ekim ayında bir saat kazanmak ihtişamlı gibi gelebilir ancak yeniden de bir saat evvel uyandığımızda beden ritmimiz afallamışa dönüyor. Tesirleri rahatlatmak için, evvelki gün 30 dakika erken uyumak da her zaman iyi netice vermiyor.
HORMONLAR CİLDİ PERİŞAN EDİYOR
Dr. Firas Al-Niaimi, cildi perişan bir görüntüye sokabileceği görüşünde: “Geriye dönen saatler, başta iltihaplı sivilce içinde çoğalış anlamına gelebilecek uyku kumpasındaki farklılıklar sebebiyle hormonlarımızı etkileyebilir. Uyumadan evvel kapsamlı bir cilt bakım rutini yakalamak ve uykuya geçmeden evvel gevşemek ehemmiyetlidir, bu sebeple uykunuz kesintiye uğramaz ve cilt hücreleri bir gecede onarabilir.
KALP KRİZİ GEÇİRME OLASILIĞINIZ ÇOĞALIR
Kulağa çok mübalağa gibi gelebilir ancak 43.000 hasta kayıtlarındaki çalışmalarda, ilkbahar yaz saati uygulamasından sonra kalp krizi geçirme grafiğinde bir çoğalış olduğu ve güzde eksilme sağlandığı ortaya çıktı.
İNME TEHLİKESİNİ ARTTIRIR
2004-2013 seneleri arasında ülke çapında hasta kayıtlarına bakan Finlandiya’dan yapılan bir çalışmaya göre, beden ritiminiz bozulduğundan saatlerin değişmesi inme tehlikesini de çoğaldırıyor. Kalp krizlerine eş bir biçimde saat metamorfozlarının artından gelen ilk iki gün süresince sağlık kurumulara müracaat etenlerin oranı çoğalış gösteriyor.
DAHA FAZLA TRAFİK KAZASINA NEDEN OLUYOR
1996’da New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırma, saatlerin değişmesinden sonra Pazartesi günü motorlu vasıta kazalarında yüzde 8’lik bir çoğalış gösteren bu belirtiyi doğruladı. Johns Hopkins ve Stanford üniversitelerinin 2001 senesindeki bir çalışması da Pazartesi günü çoğalış gösterdi.
BİZİ MAKÛS BİR HAVAYA SOKABİLİR
Hayır, bu yalnızca yataktan kalkmanız ya da suratsız davrandığınız için değil.
Tahlilciler, 2016 senesinden evvel bir grup legal dominantın incelendiği bir çalışmada, uykusuzluğun kabahatlilere dağıtıldığı tümcelerin şiddetini çoğaldırdığını belirtti. Baharda günışığından faydalanma saatine natürel kaymanın avantajından faydalanarak, bu vakti tümcelerin arşivleriyle karşılaştırdılar ve uykudan yoksun vazgeçildiklerinde dominantların daha uzun cezalar verdiğini buldular.
MALİYETİ DAHA YÜKSEK
Ve sıhhatiniz saatlerin değiştiğinden rahatsız olmanız için yeterli değilse, size en çok hasar veren yeri başka bir deyişle cebinizi vuracak. Siyaset Araştırmaları Enstitüsü’nden bir rapor saatler değişmediyse harcayıcıların elektrik faturalarında senede 260 milyon avro tasarruf sağlayabileceğini varsayım ediyorlar.
Cambridge Üniversitesi’ndeki tahlilciler ise, kışın güneş ışığının ekstra bir saatinin her yıl 485 milyon sterlin tasarruf edebileceğini, zira insanlar daha az elektrik ve ısıtma kullanacaklarını keşfetti. Bu 70.000 bireyin karbon emisyonlarının ortadan kaldırılması ile aynı tesire sahiptir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..