Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,13
  • EURO
    %-0,06
  • ALTIN
    %0,19
  • BIST
    %1,11
Hepatit C bulaşıcı mıdır 15 yıl sonra hastalık tarihe karışacak

Hepatit C bulaşıcı mıdır 15 yıl sonra hastalık tarihe karışacak

Hepatit C belirtileri neledir? Hepatit C neden olur? Hepatit C nasıl anlaşılır? Sinsi ilerlediğinden kolay fark edilemeyen Hepatit C, rehabilitasyon edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanserine neden olabiliyor. Buna rağmen hastalığın rehabilitasyonuyla alakalı çok süratli yol alınması umutları artırıyor. Acıbadem Taksim Sağlık Kurumu Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Atakan Yeşil, “Hepatit C’den tamamen kurtulmak yeni ilaçlar […]

Hepatit C belirtileri neledir? Hepatit C neden olur? Hepatit C nasıl anlaşılır? Sinsi ilerlediğinden kolay fark edilemeyen Hepatit C, rehabilitasyon edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanserine neden olabiliyor. Buna rağmen hastalığın rehabilitasyonuyla alakalı çok süratli yol alınması umutları artırıyor. Acıbadem Taksim Sağlık Kurumu Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Atakan Yeşil, “Hepatit C’den tamamen kurtulmak yeni ilaçlar sayesinde çok büyük oranda muhtemel hale geldi. Önümüzdeki 15 sene içerisinde tüm dünyada hepatit C’nin tamamen yok edilmesi tasarlanmaktadır” diyor. Doç. Dr. Atakan Yeşil, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü kapsamında önemli uyarılar ve tekliflerde bulundu.

DÜNYA GENELİNDE MESELE YAYGIN

‘Karaciğerin iltihaplanması’ olarak belirlenen Hepatit C, Hepatit B virüsü ile birlikte karaciğer kanserinin en ehemmiyetli sebeplerinden bkocaman. Bilgiler, ülkemizde takribî 3,5 milyon Hepatit B, 750 bin de Hepatit C hastası olduğunu ortaya koyuyor. Başka Bir Deyişle her 100 şahıstan 1’i Hepatit C hastası. Dünya genelinde ise mesele yaygın. Tüm dünyada 325 milyon bireyde kronik hepatit olduğu varsayım ediliyor. Dünya Sağlık Teşkilatı, hastalığın sıklığının eksiltilmesi emeliyle birtakım temkinler alındığını belirtirken, bu temkinler ile 2020 senesine kadar Hepatit B ve C’de yeni hasta rakamlarında yüzde 30 ve bu hastalıklara bağlı vefatlarda yüzde 10 eksilme bilave ediliyor. Acıbadem Taksim Sağlık Kurumu Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Atakan Yeşil, son senelerde tüm dünyada hastalığın görülme sıklığında eksilme yaşandığını belirterek “Özellikle Hepatit A ve B’ye karşı aşılamanın yaygınlaştırılması, Hepatit B ve C rehabilitasyonuna erişimin artırılması, anneden bebeğe geçişin yasaklanmasına odaklanılması, kan nakli ve cerrahi uygulamaların daha emin hale getirilmesi hastalığın görülme sıklığını eksiltmede ehemmiyetli etmenlerdir” diyor.

KOLAYCA BULAŞABİLİYOR

Viral hepatitler berişici özellikleri sebebiyle ehemmiyetli millet sıhhati meselelerinin başında geliyor. Hepatit C virüsü taşıyıcısı olanların, hastalanmasalar bile kan ve öbür beden akışkanları yoluyla hastalığı başkalarına bulaştırabileceklerini bilmeleri gerekiyor. Bu sebeple öbür bireylerle temasta ihtiyat almaları ehemmiyetli. Bu hastaların kumpaslı hekim takibinde olmaları gerekiyor. Senede 2 kere karaciğer işlev testlerini yaptırmaları, içki içmekten sakınmaları, rastgele bir sebeple ilaç almak zorunda kalırlarsa hekime danışmaları da ehemmiyetli.

SİNSİCE İLERLİYOR

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Atakan Yeşil, akut hepatitin genellikle halsizlik, iştahsızlık, bitkinlik, kilo kaybı, idrar renginde koyulaşma ve tenle göz akında sararma ile kendisini gösterdiğini belirtirken, kronik hepatitte ise hastalarda rastgele bir yakınma olmayabileceğini söylüyor. Hastalığın çoğu zaman belirti vermemesi sebebiyle fark edilemeyerek zaman kaybedildiğini söyleyen Doç. Dr. Atakan Yeşil “Akut Hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonu büyüyen olguların yakından takip edilmeleri ve erken rehabilitasyon ile hastalığın ilerlemesinin önlenmesi gerekmektedir. Aksi halde tanı konulmadığında ve lüzumlu temkinler alınmadığında seneler içerisinde evvel siroza ve daha sonra da karaciğer kanserine neden olmaktadırlar” diyor.

 BU TEMKİNLERE DİKKAT!

Hastalığın riski yüksek olmasına rağmen alınacak temkinlerle korunmak muhtemel. Hepatit A ve B’ye karşı aşılamalar ile hepatitlerin ehemmiyetli bir bvefatının oluşması engellenebilirken, cemiyette hastalığın berişme yolları mevzusunda bilinçlenme çok ehemmiyetli. Doç. Dr. Atakan Yeşil öbür temkinleri şöyle özetliyor: “Tehlikesiz kan mahsulleri ve enjeksiyon kullanımı ile yenilen ve içilen yiyeceklerin hijyenik koşullarda üretilmesi, ambalajlanması, saklanması ve harcanması hepatit virüslerinden korunmada çok ehemmiyetli adımları oluşturacaktır.” Günümüzde ehemmiyetli kronik hepatit faktörlerinden Hepatit C’den tamamen kurtulmanın yeni ilaçlar sayesinde çok büyük oranda muhtemel hale geldiğini vurgulayan Doç. Dr. Atakan Yeşil, “Önümüzdeki 15-20 sene içerisinde tüm dünyada Hepatit C’nin tamamen yok edilmesi tasarlanmaktadır. Hepatit B için ise günümüzde virüsü tamamen yok edebilecek ilaçlar mevcut değildir. Gerektiği vaziyetlerde Hepatit B’ye karşı verilen ilaçlar henüz hastalığın ilerlemesini durdurmaya müteveccihtir. Bu alanda da çalışmalar devam etmektedir” diyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN