Çoğu insan yalnızken rahat rahat hapşırabiliyorken, kalabalık bir ortamda hapşırığını tutar. Özellikle çok sessiz bir ortamda bulunuyorsak hapşırmaktan çekiniyoruz. Bu bazen sabahın kör saatinde işe giderken bindiğimiz bir minibüs bazende iş yerindeki ofisimiz olabiliyor. Fakat uzmanlar bunun çok yanlış bir davranış olduğu konusunda uyarıyor. Hapşırığı tutmak neredeyse ölüme bile neden oluyor! İşte Hapşırma neden olur, […]
Çoğu insan yalnızken rahat rahat hapşırabiliyorken, kalabalık bir ortamda hapşırığını tutar. Özellikle çok sessiz bir ortamda bulunuyorsak hapşırmaktan çekiniyoruz. Bu bazen sabahın kör saatinde işe giderken bindiğimiz bir minibüs bazende iş yerindeki ofisimiz olabiliyor. Fakat uzmanlar bunun çok yanlış bir davranış olduğu konusunda uyarıyor. Hapşırığı tutmak neredeyse ölüme bile neden oluyor! İşte Hapşırma neden olur, tutmak zararlı mı? Kalbe etkileri neler?gibi hapşırmayla ilgili tüm merak edilen soruları sizler için hazırladık!
BURUN İÇERİSİNDEKİ KILLARA BULAŞAN CİSİMLER HAPŞIRMAYA NEDEN OLUYOR
Burun içerisindeki kıllara, hava yolu ile bulaşan yabancı cisimler sonucunda uyarıya geçen sinirler, beyne ulaşmaktadır. Bunun sonucunda ise hapşırık gerçekleşmektedir.
YABANCI TÜM CİSİMLER DIŞARI ATILIR
Hapşırma esnasında vücuttaki bazı kaslar çalışmamaktadır. Burundan havanın çıkma olayı olan hapşırmada yüz, boyun, karın boşluğu ve göğüste biriken hava hızla dışarı çıkar. Bu işlem sırasında dil kalkar ve yabancı tüm cisimler dışarı atılır.
NORMAL YOLLARDAN ATILAMAYAN HAVA HAPŞIRIKLA DIŞARI ATILMAKTADIR
Solunum yollarımızın en iyi savunması olan hapşırma, sağlıklı bir kalbe ve akciğerlere sahip olmamızı sağlamaktadır. Akciğerlerimizde normal yollardan atılamayan hava hapşırıkla dışarı atılmaktadır.
TOZLAR VE POLENLER HAPŞIRMAYI TETİKLİYOR
Hapşırmanın pek çok nedeni bulunmaktadır. Güneş ışınları, tozlar ve polenler hapşırmayı tetikler. Bunun dışında genetik bir yatkınlığınız bulunuyorsa ki bu nadiren görülmektedir.Bu da hapşırmaya neden olmaktadır. Bunun yanı sıra burun bezlerinin genişleyip iltihap biriktirmesi de hapşırma nedenleri arasındadır.
HAPŞIRIĞI TUTMAK KALBİ ETKİLİYOR
Hapşırma aynı zamanda kalbide etkilemektedir. Kalbe giden damarların basınç dolayısıyla kasılmasına neden olmaktadır. Hapşırık tutulduğunda basıncın atılması engelenir. Bu sırada hava içeri dolar ve kalp kaçakçığını ve damarlarının hasar almasına neden olur.
HAPŞIRIRKEN BİNLERCE PARTİKÜL AĞZIMIZDAN DIŞARI ÇIKIYOR
Hapşırığınızı asla tutmamalısınız. Hapşırığınız geldiği zaman havayı dışarıya bırakmalıyız. Fark etmesek bile hapşırırken tükürük ve mukozadan binlerce partikül ağzımızdan dışarıya çıkar. Uzmalar kalbe ve beyne zarar veren bu davranışı asla yapmamanızı öneriyor.
BURUN İLTİHABINI DÜZENLİ OLARAK TEMİZLEMEK GEREKİR
Hapşırığınızı geçirmek için, düzenli miktarda meyve ve sebze tüketerek vücudun direnci artırılmalıdır. Hapşırmaya neden olabilecek kirli ve tozlu alanlarda uzun süre durmaktan kaçınılmalıdır. Burun içerindeki kanallarda biriken iltihabı düzenli temizlemek gerekir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..