Sofralarımızın bırakılması tuzu balanslı bir biçimde kullanmak gerekiyor. Uzun süreli fazla tuz tüketimi kan basıncını artırarak hipertansiyona yol açabiliyor. Uzun yarıyıllı perhiz yapanlarda sıklıkla karşılaşılan düşük tuz tüketimi ise kalp atım teftişinin bozulmasına, kas bitkinliğine ve zeka fluluğuna neden oluyor. Takribî olarak 1 silme tatlı kaşığı tuz ile günlük gereksinimin karşılandığını belirten uzmanlara göre, yemeğin […]
Sofralarımızın bırakılması tuzu balanslı bir biçimde kullanmak gerekiyor. Uzun süreli fazla tuz tüketimi kan basıncını artırarak hipertansiyona yol açabiliyor. Uzun yarıyıllı perhiz yapanlarda sıklıkla karşılaşılan düşük tuz tüketimi ise kalp atım teftişinin bozulmasına, kas bitkinliğine ve zeka fluluğuna neden oluyor. Takribî olarak 1 silme tatlı kaşığı tuz ile günlük gereksinimin karşılandığını belirten uzmanlara göre, yemeğin tadına bakmadan tuz ilave etmemek ve masadan tuzlukların kaldırılması gerekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Perhiz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, balanslı tuz tüketiminin ehemmiyetine dikkat çekti.
AZI DA HASAR ÇOĞU DA
Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, uzun yarıyıllı fazla tuz tüketiminin felç tehlikesini artırdığını belirterek şunları söyledi:
“Tuzun içeriğine baktığımızda sodyum ve klordan oluşur. Kan basıncının tertip edilmesinde ehemmiyetli bir rolü olan sodyum, fazla tüketiminde kan basıncını çoğaldırmakta ve hipertansiyon hastalığına neden olmaktadır. Uzun yarıyıllı fazla tuz tüketiminde ise felç tehlikesini çoğaldırmaktadır. Özellikle bazı böbrek hastalığı olan fertlerde sodyum atımında eksilme olacağından tuz tüketimi hudutlandırılmalıdır. Bunun yanında uzun yarıyıllı perhiz yapan fertlerde sıklıkla karşılaşılan düşük sodyum tüketimi ise kalp atım teftişinin bozulmasına, kas bitkinliğine ve zeka fluluğuna neden olmaktadır. Sodyum beden için elzem bir mineraldir. Tüketim hududunun şuurunda olarak harcanması ile hasarlarından korunulabilir.”
İYOTLU TUZ KULLANIN
“Şayet guatr ile alakalı bir probleminiz yok ise iyotlu tuz almaya dikkat etmelisiniz” diyen Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, “İyot noksanlığına bağlı hastalıkların ortaya çıkmasıyla birlikte 80’li senelerde tuzlara iyot ilave edilmiştir. Ancak iyot uçucu bir mineraldir. Yemek pişirimi sırasında tuz ilave edildiğinde iyot buğulaşır ve tesirini kaybeder. Bu surattan yemekleri pişirdikten sonra ilave edilirse hem tuzlu tat daha net alınır, böylece tüketimi de eksilmiş olur hem de iyot tüketimi de dolaylı yoldan çoğaldırılmış olur. Şayet hipertansiyon hakimiyet altına alınabiliyorsa Himalaya tuzu gibi mineral içeriği yüksek tuzlar kullanılabilir. Tuz olarak iyotlu tuz kullanılması özellikle iyot alımı için çok ehemmiyetli. Ayrıca minerallerden zengin olsun isterseniz kaya tuzunu da salatalarda kullanabilirsiniz” diye konuştu.
GÜNLÜK TUZ İHTİYACI
Dünya Sağlık Örgütü’nün teklifine göre, günde 2400 mg sodyum tüketiminin yeterli olduğunu, değişik gıdalarla da aldığımızdan vasati 5 gram tuz alımı önerildiğini kaydolan Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, “Takribî olarak 1 silme tatlı kaşığı tuz ile günlük lüzum karşılanmaktadır. Bu ölçüyü ölçmek güç olabileceğinden tencere yemeklerinin üretiminde göz kararı tuz atmak yerine 1 silme yemek kaşığı tuz aşılmamalıdır. Porsiyona göre ölçüldüğünde vasati bir yemeğe düşen ölçü günlük alınması gereken ölçüyü karşılayacaktır” ihtarında bulundu.
MASADAN TUZLUĞU KALDIRIN
Tuz tüketiminde dikkat edilmesi gereken en ehemmiyetli noktanın yemeklerin tadına bakmadan tuz ilave edilmemesi olduğunu belirten Köse, değişik önerilerini şöyle sıraladı:
“2011 senesinde yapılan bir çalışma üzerine ilerleyen zamanlarda lokantaların çoğunda masalardan tuzluk kaldırılmıştır. Harcayıcının istemesi üzerine tuz ilave edilmektedir. Bu çalışmadaki emel kültürümüzde yoğun olarak kullanılan tuzun azaltılmasıdır. Günlük yaşamda da konutta masadaki tuzlukların kaldırılması ilk adım olacaktır. Ayrıca tuz içeriği yoğun olan hazır kutulu yiyecekler, atıştırmalıklar, krakerler, hazır makarnalar-çorbalar, konserve sebzeler, salata sosları ve turşu tüketimine de dikkat edilmesi gerekir. Günlük beslenmede bunlara yer veriliyorsa tuz kullanımı neredeyse hiç olmamalıdır. Tuz ile alakalı doğru öğrenilen bir yanlış kutulu yiyeceklerde yazmıyor değişik içeriğinin az olduğunun düşünülmesidir. Bir kutu çubuk kraker yediğinizde neredeyse günlük harcanması gereken ölçüye erişmiş olursunuz ve yalnızca bir öğünde… Tuzdan tamamen uzak durmak da sağlıklı değil, bu surattan değişik yiyecekler için de geçerli olan ‘azı karar, çoğu hasar’ sistemine devam edilmesinde fayda var.”
TUZU ÇOK HARCIYORUZ
Ülkemizde tuz tüketiminin çok fazla olduğunun yapılan araştırmalarda ortaya çıktığını belirten Yrd. Doç.Dr. Gizem Köse, “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 bilgi tabanında yer alan 13 bin 707 kişinin yemeklere ilave ettikleri tuz hariç yalnızca gıdalarla aldığı sodyum oranı yüksek bulunmuştur. Türkiye’de tuz aşırı ölçüde tüketilmektedir. Genel olarak önerilenin 2.5-3.5 katı kadar başka bir deyişle takribî 1 yemek kaşığı kadar tuz harcanmaktadır” dedi.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..