Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,26
  • EURO
    %0,92
  • ALTIN
    %1,23
  • BIST
    %-0,84
Göz taşı nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Göz taşı nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Her 10 bireyden 1’inde görülen göz taşı; kumpassız uyku, sigara ve içki kullanımı, eksik su ve meyve tüketimiyle birlikte büyüyebiliyor. Göz Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca: “Göz taşı arınılmadığında; göz dokusunda oluşan kronik tahriş ile enfeksiyona zemin hazırlar. Arınılmayan taş aynı zamanda kornea çiziklerine de neden olabilir” diyerek göz taşı ile […]

Her 10 bireyden 1’inde görülen göz taşı; kumpassız uyku, sigara ve içki kullanımı, eksik su ve meyve tüketimiyle birlikte büyüyebiliyor. Göz Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca: “Göz taşı arınılmadığında; göz dokusunda oluşan kronik tahriş ile enfeksiyona zemin hazırlar. Arınılmayan taş aynı zamanda kornea çiziklerine de neden olabilir” diyerek göz taşı ile alakalı ihtarları ve tekliflerde bulundu.

GÖZ TAŞI NEDİR?

Bedenimizde taş yaradılışı böbreklerde ve safra kesesinde olabildiği gibi, gözlerimizde de olabilir. Göz taşı her yaşta görülebilmekle birlikte ilerleyen yaşlarda göz taşına daha sık tesadüfülmektedir. Göz taşının tıp dilindeki ismi: Konkresyon’dur. Konkresyon, genellikle kalsiyum ve akyuvar birikintileri kapsar. Genellikle kumpassız beslenenlerde, sigara ve içki kullananlarda, şeker hastalığı olanlarda, konjonktivit gibi kronik göz enfeksiyonu olanlarda, blefarit göz kapağı cerahati gibi yineleyen göz kapağı enfeksiyonu olanlarda, trahom hastalarında, göz yaşı işlev bozukluğu olanlarda, şahsın göz kapağındaki yağ bezlerinin iyi çalışmadığı vaziyetlerde ve kuru göz hastalığında göz taşına tesadüfülmektedir.

GÖZ KAPAKLARI ŞİŞER

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Gözlerde yanma, batma, kızarıklık, kaşıntı, göz içerisinde yabancı cisim hissi, gözleri sık ovuşturma isteği ve göz kapaklarında şişlik gibi belirtiler göz taşı hastalarında sıkça karşımıza çıkan bulgulardandır. Hastalığın teşhisi için ayrıntılı göz tetkiki çok ehemmiyetlidir. Tetkik esnasında da göz kapaklarının iç kısmını ayrıntılı bir biçimde hakimiyet etmek gerekmektedir. Bunun için tetkik esnasında hastanın göz kapakları çevrilerek ayrıntılı bir biçimde gözün iç kısımlarına bakmak gerekli. Tetkik esnasında tespit edilen göz taşları rastgele bir operasyon, cerrahi bir operasyon gerektirmeden, özel bir aparat ile gözlerden arınılır.

EVVEL YAPAY GÖZYAŞI UYGULANIR

Nasıl rehabilitasyon edilir?

Gözlerinde batma, yanma, kızarıklık gibi şikayetlerle gelen hastalara kimi zaman yapay göz yaşı rehabilitasyonu uygulanmaktadır. Ancak hastalar uzun müddet yapay göz yaşı kullanmasına karşın, gözündeki şikayetlerin geçmediğinden yakınmaktadır. Böyle hastaları ayrıntılı bir biçimde tetkik ettiğimizde gözünün iç kısımlarındaki taşları görebilmekteyiz. Taşları arınıp, uygun göz damlaları ile hastanın rehabilitasyonu bitirilir. Rehabilitasyondan sonra hastalar mevcut şikayetlerinden tamamen kurtulmaktadır. Hasta rehabilitasyon edilmezse batma, yanma, kızarıklık vb. şikayetler kendiliğindene düzelmez ve hastalık kronik bir hal alır. Göz taşı arınılmadığında; göz dokusunda oluşan kronik tahriş ile enfeksiyona zemin hazırlar. Arınılmayan taş aynı zamanda kornea çiziklerine de neden olabilir.

MEYVE HARCAMAYANLARDA GÖRÜLÜYOR

Göz taşı yaradılışına karşı nasıl beslenmeli?

Yeteri kadar akışkan almayanlarda, sigara kullananlarda, uyku kumpassızlığı olanlarda ve meyve harcamayanlarda göz taşının daha sık görüldüğünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca: “Göz taşı yaradılışını önlemek için kumpaslı yatın, düzgün beslenin ve bol bol su için” dedi. Göz taşından korunmak için bulunulan etrafa da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Atmaca: “Klimalı etraflarda fazla bulunmamak, içerisinde bulunulan mekanı sık sık havalandırmak, fazla aydınlatılmış etraflarda uzun müddet kalmamak, ekran veya cep telefonu karşısında saatlerce zaman geçirmemek; hem göz taşı yaradılışına temkin olacak, hem de göz sıhhatini gözetmeye takviyeci olacaktır ” dedi.

 

GÖZ İÇİN BESLEYİCİ TARİF

Malzemeler: Kale sebzesi, Havuç, Yaban mersini, Ev üretimi yoğurt.

Yapılışı: İnce doğranmış kale sebzesi ve rendelenmiş havuç, 1 kase ev üretimi yoğur ile karıştırılır. Üzerine az ölçüde yaban mersini ilave edilip harcandığında gözler için oldukça bereketli olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her akşam, uyumadan evvel 10 dakika, göz kapaklarına papatya çayı ile ıslatılmış pamuk uygulayarak gözlerin temizlemesini ve dinlenmesini sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN