Göz nezlesi ya da değişik ismiyle konjoktivit, gözlerde yaşanan iltihaplanma neticeyi ortaya çıkıyor. Bahar aylarında çoğalış gösteren göz alerjilerinden biri de göz nezlesi. Bu hastalığın en yaygın bulgularını gözlerde ağrı, kaşınma ve yanma hissi oluşturuyor. Peki göz nezlesi nedir? Neden olur? Rehabilitasyon usulleri neler? Bu suallerin cevapları haberimizde… Göz nezlesi nedir? Göz nezlesi göz kapağının […]
Göz nezlesi ya da değişik ismiyle konjoktivit, gözlerde yaşanan iltihaplanma neticeyi ortaya çıkıyor. Bahar aylarında çoğalış gösteren göz alerjilerinden biri de göz nezlesi. Bu hastalığın en yaygın bulgularını gözlerde ağrı, kaşınma ve yanma hissi oluşturuyor. Peki göz nezlesi nedir? Neden olur? Rehabilitasyon usulleri neler? Bu suallerin cevapları haberimizde…
Göz nezlesi nedir?
Göz nezlesi göz kapağının iç yüzeyi ile gözün beyaz yüzeyinin bir kısmını örten konjonktiva isimli ince çeperin iltihaplanması ya da enfeksiyon kapması neticeyi oluşan hastalığı adlandırmak için kullanılır. Konjonktivitlerin en yaygın sebepleri virüs ve bakterilerdir, ancak değişik nedenler alerjileri, ultraviyole ışığını ve kimyevi veya etrafsal tahriş edicileri kapsar.
Viral göz nezlesi, soğuk algınlığından da sıklıkla mesul olan aynı virüsler neden olur. Bu virüsler çok bulaşıcıdır şahıstan şahsa basitçe dağılır Genellikle tek gözle başlar ve birkaç gün içinde değişik göze dağılır.
Bakteriyel göz nezlesi, muhtelif bakteri cinslerinden kaynaklanır. Bakteriyel konjonktivit de bulaşıcıdır ve genellikle kısa süreli antibiyotik damla veya merhem kullanılmalıdır.
Alerjik göz nezlesi bulaşıcı değildir ve genellikle ilkbahar, yaz ve erken sonbaharda ortaya çıkar. Genellikle nebat polenleri ve çimlere maruz kalmakla tetiklenir. Hayvanlar veya toz akarlarına alerjisi olan bireyler sene süresince etkilenebilir.
Göz nezlesi bulguları neler?
Gözdeki beyaz kısımda pembe veya kırmızı bir renk oluşması
Bir ya da iki gözde birden pütürlü ağrı
Bir ya da iki gözde kaşınma ya da yanma hissi
Özellikle sabahları göz kapaklarının veya kirpiklerin açılmaması
Gözde fazla sulanma
Göz akıntısı
Göz kapağı şişmesi
Gözlerde çapaklanma
Işığa karşı artan hassasiyet
Göz nezlesi rehabilitasyonu nasıl olur?
Alerjik göz nezlesi rehabilitasyonu
Alerjik göz nezleniz varsa, hekiminiz alerji için muhtelif göz damlaları reçete edebilir. Soğuk kompres ve suni gözyaşı orta şiddetli olayları rehabilitasyon etmede tesirlidir. Daha şiddetli gidişatlarda ise steroit olmayan antienflamatuar ilaçlar ve antihistaminler kullanılır.
Viral göz nezlesi rehabilitasyonu
Viral göz nezlesi için rastgele bir rehabilitasyon mevcut değildir. Herpes simplex virüsünden kaynaklanan göz nezlesinde hekiminiz antiviral bir ilaç reçete edebilir.
Bakteriyel göz nezlesi rehabilitasyonu
Bakteriyel göz nezlesi hadiselerinin yarısından aşırısı rehabilitasyonsuz bir ile iki hafta içinde iyileşmektedir. Genellikle antibiyotik göz damlalarıyla ya da kremleriyle rehabilitasyon edilir. Hastalığın tekerrür nüksetmemesi için antibiyotiklerin sonuna kadar kullanılması ehemmiyetlidir.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..