Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,30
  • EURO
    %0,92
  • ALTIN
    %1,32
  • BIST
    %-0,42
Gazlı içeceklerin zararları neler erken ölüme sebep oluyor!

Gazlı içeceklerin zararları neler erken ölüme sebep oluyor!

Independent gazetesinde yer alan haberine göre, Dünya Sağlık Teşkilatına bağlı Beynelmilel Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından yürütülen çalışmaya, 10 Avrupa ülkesinden, yaş ortalaması 50’nin üzerinde 450 binden fazla erişkin katıldı. Yapılan çalışmalar gazlı meşrubat, içecek gibi meşrubatların erken vefata sebebiyet verebileceğini ortaya koydu. Araştırmada 16 sene süresince insanlar takip edildi Araştırma, başlangıçta kanser, kalp rahatsızlığı ya […]

Independent gazetesinde yer alan haberine göre, Dünya Sağlık Teşkilatına bağlı Beynelmilel Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından yürütülen çalışmaya, 10 Avrupa ülkesinden, yaş ortalaması 50’nin üzerinde 450 binden fazla erişkin katıldı. Yapılan çalışmalar gazlı meşrubat, içecek gibi meşrubatların erken vefata sebebiyet verebileceğini ortaya koydu.

Araştırmada 16 sene süresince insanlar takip edildi

Araştırma, başlangıçta kanser, kalp rahatsızlığı ya da diyabet gibi rahatsızlığı olan bireyleri içermedi. Çalışmaya 1992-2000 senelerinde dahil edilen, sonrasında da vasati 16 sene süresince izlenen bireylerden bu vakit zarfında 41 bin 600’ünden aşırısı yaşamını kaybetti.

Gazlı meşrubat ve içecek harcayanlar erken vefat tehlikesine sahip

Çalışma sırasında katılımcılara, gazlı meşrubat, meyve suyu ve enerji meşrubatı tüketimleri dahil beslenme alışkanlıklarının yanı gizeme egzersiz, sigara kullanımı ve kiloları gibi yaşam şekillerini yansıtan bir hayli sual yöneltildi. Araştırma, 16 sene süresince ayda bir kadehten az içecek harcayanların yüzde 9,3’ünün, günde 250 mililitrelik iki veya daha fazla kadeh içecek harcayanların ise yüzde 11,5’inin yaşamını kaybettiğini ortaya koydu.

Yüzde 17 daha yüksek 

Tahlilciler, beden kitle indeksi, perhiz, fiziksel etkinlik, sigara ve eğitim gibi öteki etkenler göz önüne alındığında, günde iki kadeh içecek harcayanların erken vefat tehlikesinin, ayda bir kadehten az harcayanlardan yüzde 17 daha yüksek olduğunun kollandığını belirtti.

Dolaşım sistemine hasar veriyor 

Neticelerin, hem şekerli hem de tatlandırıcılı meşrubatlar için geçerli olduğu ve çalışmada hem erkekler hem de bayanlar için eş sonuçların görüldüğü kaydolundu. Tahlilciler, katılımcılar arasında belli vefat sebeplerine baktıklarında, suni tatlandırıcılı içeceklerin sık harcanmasının dolaşım sistemi hastalıklarından yüksek vefat tehlikesiyle ilişkili olduğunu buldu.

Sindirim sistemi rahatsızlıkları da vefat tehlikesini artırıyor

Tatlandırıcı kullanılan içecekler de sindirim sistemi rahatsızlıklarından yüksek vefat tehlikesiyle ilişkilendirildi. Tüm içeceklerin aynı zamanda Parkinson’dan vefat tehlikesinin yükselmeyle iletişimli olduğuna da işaret edildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN