Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri de hepimizin bildiği gibi kanserdir. Kansere tutulma tehlikesinin beslenme ile doğru orantılı olduğunu öğreniyor muydunuz? Bu sebeple sıhhatli beslenmeye çok özen göstermeliyiz. Uzmanlar uyarıyor! Fazla şeker kullanmakta kansere neden oluyor. ”Yapılan araştırmalarda, özellikle şekerli yiyecek ve hazır meşrubatların fazla harcanmasının pankreas kanseri gelişim tehlikesini çoğaldırdığı tanımlandı. Fazla şekerli beslenmenin pankreas […]
Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri de hepimizin bildiği gibi kanserdir. Kansere tutulma tehlikesinin beslenme ile doğru orantılı olduğunu öğreniyor muydunuz? Bu sebeple sıhhatli beslenmeye çok özen göstermeliyiz. Uzmanlar uyarıyor! Fazla şeker kullanmakta kansere neden oluyor. ”Yapılan araştırmalarda, özellikle şekerli yiyecek ve hazır meşrubatların fazla harcanmasının pankreas kanseri gelişim tehlikesini çoğaldırdığı tanımlandı. Fazla şekerli beslenmenin pankreas kanseri büyüme tehlikesini 1,5 kat çoğaldırdığı ortaya çıktı” diyen Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl’den fazla şeker kullanmanın hasarlarını ve hangi hastalıklara neden olduğuna dair tüm merak edilenleri sizler için inceledik.
KANSER İLE ŞEKER ARASINDA BİR İLETİŞİM VAR
Yapılan çalışmalarda, kanser hücrelerinde şekerin kullanımının sıradan hücrelerden değişik olduğunu tanımladı. Kanser hücrelerinin oksidatif glikoliz denilen bir harekâtla şekeri yakarak enerji oluşturma mekanizmasında sıradan hücrelerden değişiklik alana geliyor. Dolayısıyla kanser ile şeker arasında bir iletişim olduğu öğreniliyor.
Kanser hücrelerinin şekere olan fazla arzı, bireylerin fazla şeker tüketimi ile alakalı değildir. Bu tamamen kansere özgü bir gidişattır. Ancak fazla ölçüde şeker veya şekere dönüşen karbonhidrat harcanır ve civarda fazla ölçüde şeker bulunur ise, bunu kullanmayı çok seven kanser hücrelerinin bundan yararlanması kaçınılmaz olacaktır.
FAZLA ŞEKER TÜKENTENLER TEHLİKE ALTINDA!
Yapılan araştırmalarda, özellikle şekerli yiyecek ve hazır meşrubatların fazla harcanmasının pankreas kanseri gelişim tehlikesini çoğaldırdığı tanımlandı. Misalin, İsveç’te 80 bine yakın bireyin araştırıldığı bir çalışmada, fazla şekerli beslenmenin Günde 5 veya daha fazla şekerli meşrubat veya besin harcayanlar ile harcamayanlar karşılaştırıldığında pankreas kanseri büyüme tehlikesini 1,5 kat çoğaldırdığı ortaya çıktı. 70 bin bireyin değerlendirmeye alındığı bir başka çalışmada ise günde 2 veya daha fazla şekerli meşrubat içenler ile içmeyenler karşılaştırıldığında, safra kesesi kanserinin fazla şeker harcayanlarda daha fazla görüldüğü tanımlandı.
KANSER TEKRARINI DA ARTTIRIYOR
Erken aşama kalın barsak kanseri sebebiyle operasyon olan ve düzelen bin 11 hasta ile bir araştırma yapıldı. İyileşme sonrası hastalık tekerrürü açısından şekerin hasarlı tesiri olup olmadığı; günde 2 veya daha fazla şekerli meşrubat harcayanlar ile ayda 2’den az harcayanlar karşılaştırıldı. Hastalık tekerrürüne, şekerli yiyecekleri fazla harcayanlarda daha sık tesadüfüldü. Bu gidişat özellikle kilolu ve az hareketli olanlarda daha da makûstu. Şekerli besinlerin, kanser yaradılışı üzerinde nasıl bir tesir yarattığının henüz tanımlanamadığını belirten Prof. Dr. Karagöl, “Özellikle dolaysız tesirden ziyade şekerli besinleri de kapsayan karbonhidrattan fazla zengin beslenmenin tetiklediği insülin seviyelerinde yükselme, bu gidişata bedenin tepkin olarak geliştirdiği insülin mukavemeti ve bu beslenme stili ile büyüyen İnsülin Eşi Sihrime Etmeni IGF seviyelerindeki çoğalışın özellikle kanser gelişimini tetiklediği düşünülüyor. İnsülin mukavemeti ve kanda insülin yüksekliği ile kalın barsak, pankreas, rahim ve meme kanseri gelişimi arasında makûs doğrultuda ilişki olduğu, IGF ve IGF bağlayan protein-3 seviyelerindeki yükselme ile prostat, kalın barsak ve menapoza girmemiş bayanlarda meme kanseri gelişimi açısından negatif doğrultuda ilişki olduğu tanımlandı.
EKMEK VE MAKARNADAN UZAK DURUN
Beynin temel enerji kaynağı olan glikoza, beyin kadar olmasa dahi kalp, çizgili adale gibi dokular da lüzum dinler” diyen Prof. Dr. Karagöl, “Kanser hastalarının, şekeri tamamen sıfırlamak yerine ölçüsünü çok eksiltip sıradan hücrelerin lüzumlu lüzumu olan kadar alması hatta fazla kullanmaması gerekir. Misalin ekmek, makarna, börek gibi hamurlu besinler, pirinç, patates, mısır gibi glisemik indeksi yüksek yiyecekleri az harcamak katkı sağlayabilir.
GÜNDE 1 TATLI KAŞIĞI BAL HARCAYIN
Şeker oranı yüksek olmasına karşın balın içeriğindeki pozitif öteki maddeler sebebiyle, günde bir tatlı kaşığını geçmemek şartıyla harcamak gerekir. İstanbul Üniversitesi’nde meme kanser hücrelerinde yapılan bir çalışmada, ülkemizdeki bal cinslerinden meme kanser hücrelerini öldürücü tesiri en fazla olan cinsin kestane balı, daha sonra çam balı olduğu belirtiliyor. Kanser hastalarında lifli yapıya sahip meyve ve sebzelerin bol harcanması çok verimli. Meyvelerden lifi bol ancak tatlı yapısı daha az, organik yeşil elma gibi, olanları bol olarak seçim edilmesini öneririz. Karpuz, kavun, şeftali, tatlı elma, çilek, incir gibi tatlı meyvelerde harcanabilir ancak günlük tüketim ölçüyü çok fazla olmamalıdır.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..