Diş sıhhatini negatif güzergahta etkileyen vaziyetlerden biri de diş gıcırdatmasıdır. Hepimizin zaman zaman başına gelen diş gıcırdatması olarak bildiğimiz ”bruksizm” olarak öğrenilen bu alışkanlık diş sıhhatinin hasarlarını Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer elmaelma.com okurları için açıkladı. KIŞIN DAHA ÇOK DİŞ SIKIYORUZ! Karanlık ve soğuk kış günlerinde daha az hareket ediyor, daha çok […]
Diş sıhhatini negatif güzergahta etkileyen vaziyetlerden biri de diş gıcırdatmasıdır. Hepimizin zaman zaman başına gelen diş gıcırdatması olarak bildiğimiz ”bruksizm” olarak öğrenilen bu alışkanlık diş sıhhatinin hasarlarını Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer elmaelma.com okurları için açıkladı.
KIŞIN DAHA ÇOK DİŞ SIKIYORUZ!
Karanlık ve soğuk kış günlerinde daha az hareket ediyor, daha çok uyuyoruz. Strese ve bunalıma da meylimiz çoğalıyor. İşte tün bunlar da kışın daha çok diş sıkmamıza neden olabiliyor Bir Haylimiz özellikle yatarken farkında olmadan dişlerimizi sıkar ve gıcırdatırız. Devamlı yinelenmesi gidişatında çene ve dişler, sanıldığından daha fazla hasar görür.
Stres, bunalım ve yoğun etkinliklere bağlı bitkinlik, erişkin insanlarda diş sıkma tutumunu ortaya çıkarabiliyor. Stres, diş gıcırdatmayı tetikleyen etmenlerin başında geliyor. Bu sebeple bunalımın çoğaldığı, günlerin kısalıp gecelerin uzadığı kış mevsiminde diş gıcırdatma meseleyi daha sık görülüyor. Uzun kış gecelerinde ise geçime süresi çoğaldıkça diş sıkma müddeti de kendiliğinden çoğalmış oluyor. Stres ve bunalım genellikle ilk olarak çiğneme adalelerini hedef alıyor. Şahıs uyku sırasında farkında olmadan dişlerini gıcırdatıyor, sıkıyor. Uyandığında ise bunun farkında olmuyor. Hatta çenesindeki sızının nedeninin ne olduğunu da öğrenmiyor.
DİŞ KIRILANA KADAR HEKİME GİDİLMİYOR!
Diş sıkma, erişkin insanların ehemmiyetli bir kısmında görülüyor. Bu mevzuda en ehemmiyetli meselelerden biri de bireylerin, kendilerinde diş sıkma hastalığı olduğundan haberdar olmamalarıdır” diyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, “İnsanlar, hastalığın oldukça rahatsızlık veren semptomları ortaya çıkınca meseleyi umursamaya başlıyor. Dişlerde fazla hassasiyet, kırılma ya da sallanma, dişlerde eskime ve çene işlevlerinde ehemmiyetli seviyede bozukluklar ortaya çıkınca bireyler doktora müracaat etiyor. Diş sıkma, erişkin insanlarda görülürse ciddiye alınması ve rehabilitasyonu için doktora müracaat etilmesi gerekiyor. Ancak çocuklarda görülen diş sıkma ve gıcırdatma tavrı bir hastalık olmayıp, basmakalıp ve geçici bir tavır olarak değerlendiriliyor.
DİŞ SIKMADA ÇENEYİ GÖZETMEK EHEMMİYETLİ!
Diş sıkma ya da gıcırdatma hastalığının rehabilitasyonu, daha çok diş sıkma tavrı ile ortaya çıkan hasarları önlemeyi amaçlayan apareylerle sağlanıyor. Çene ve dişler üzerindeki baskıyı eksilten bu taşıtlar, diş sıkma tavrı sırasında çene ve dişlerde alana gelebilecek hasarları önlüyor. Diş sıkma tutumunun hakimiyet altına alınması ise rehabilitasyonun başka bir ebadını oluşturuyor. Hastanın stres ve bunalım meselelerine müteveccih rehabilitasyon, hastanın bilinçlendirilmesi ve zorunlu gidişatlarda ilaç dayanağı ile diş sıkma hastalığı hakimiyet altına alınabiliyor.
ADALE İÇİNE BOTOKS ENJEKTE EDİLEBİLİR
”Botoks, dişlerimizi taşımamıza dayanakçı olan en büyük çene adaleleri olan masseter adalelerini hakimiyet altında alır” diyen Dr. Nihat Tanfer, “Yanak bölgesinden direk adale grubu içine enjekte edilen botoks, estetik bir emel dışında başka bir deyişle rehabilitasyon emeliyle kullanılır. Botoks enjeksiyonun tesiri niteliğine göre ve şahıstan bireye farklılık göstermekle birlikte 3-4 ay ile 6-12 ay arasında farklılık gösterir. Ağız ve çene işlevlerinin hareketinin kısıtlanmaması için kesinlikle alanında uzman diş doktorlarına yaptırılması gerekir” dedi.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..