Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,12
  • EURO
    %0,08
  • ALTIN
    %-0,56
  • BIST
    %0,77
Dijital göz yorgunluğu sendromu nedir nasıl tedavi edilir ekranlara bakmakta zorlanıyorsanız…

Dijital göz yorgunluğu sendromu nedir nasıl tedavi edilir ekranlara bakmakta zorlanıyorsanız…

Dijital ekranların artık yaşamımızın bırakılmazı olduğu bir hakikat. Telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirdiğimiz zaman çoğaldıkça bu cins ekranların kullanımına bağlı büyüyebilen sağlık problemleri de literatürde belirlenmeye başlandı. Mevzu hakkında bilgi veren, Okan Üniversitesi Sağlık Kurumu Göz Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Bostancı ‘’Parmaklarda anlaşma, ense ve boyun sızıları gibi adale ve […]

Dijital ekranların artık yaşamımızın bırakılmazı olduğu bir hakikat. Telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirdiğimiz zaman çoğaldıkça bu cins ekranların kullanımına bağlı büyüyebilen sağlık problemleri de literatürde belirlenmeye başlandı.

Mevzu hakkında bilgi veren, Okan Üniversitesi Sağlık Kurumu Göz Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Bostancı ‘’Parmaklarda anlaşma, ense ve boyun sızıları gibi adale ve eklem problemlerinin yanı gizeme, göz ve görme ile alakalı kasvetler de dijital taşıtların uzun zaman kullanımına bağlı büyüyebilecek problemler arasında sıralanmakta’’ dedi.

Yrd. Doç. Dr. Bostancı, ‘’Dijital göz bitkinliği belirtiyi, bilgisayar, telefon ve tablet kullanımı esnasında veya kullanımının ardından ortaya çıkan bir dizi oküler yüzey kasveti ve görme problemi olarak belirlenmektedir. Hastaların en çok şikayet ettiği kasvetler arasında gözlerde bitkinlik, kaşıntı, kızarıklık, kuruluk, yanma, sulanma; flu veya çift görme, yavaş odaklanma, renklerin idrak edilmesinde bozulma ve baş sızısı yer alır.

 Bu problemler pek çok bireyde bu cins ekranların kullanımına bir zaman ara verilmesi ile hafiflerken, özellikle altta uyuyan göz kuruluğu, alerji, ve eşi göz problemleri olan bireylerde mevcut göz hastalığının makûslaşmasına yol açarak yaşam niteliğini ve göz sıhhatini bozabilir. Yapılan çalışmalarda bu vaziyetin iş yaşamında üretkenliği %40’a kadar eksiltebileceği ortaya konmuştur’’ açıklamasını yaptı.

İLK YAPILMASI GEREKEN…

“Göz bitkinliği rehabilitasyonunda çizilecek rotada ilk yapılması gereken bu gidişata neden olabilecek mekanizmaların tanımlanarak ortadan kaldırılması olmalıdır” diyen Başak Bostancı, şöyle devam etti:

“Etrafsal etkenlerden ilk tertip edilmesi gereken etken ışıklandırmadır. Parlak ışıklar, ekrandan göze direk yansıyan güneş ışığı ve tepe floresan lambaları çoğunlukla kamaşmaya yol açarak gözlerde rahatsızlık yapar. Çok parlak ya da karanlık olan bir odada dijital ekran kullanan bireylerde göz bitkinliğine daha sık tesadüfüldüğü, yeniden daha koyu ekran rengi kullanan bireylerde gözlerde müesseseye şikayetinin daha fazla tespit etildiği çalışmalar ile ortaya konmuştur. Ekran parlaklığı civar aydınlatması ile eş olmalı ve kontrast muhtemel olduğunca çoğaldırılmalıdır. Dijital ekranların gözlerden takribî olarak 90 cm uzaklıkta olması, ekranın orta noktasının göz seviyesinin takribî 15 cm altında konumlanması önerilmektedir. Gözlere çok yakın bilgisayar, tablet veya cep telefonu kullanımı, çoğalmış bir yakın görme gereksinimine yol açarak göz adalelerinin fazla çalışmasına neden olmakta, bu gidişat da gözlerde yorulma, şakak ve baş sızısı gibi semptomların ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Tüm bunların yanı gizeme hastaların gün içinde uygun ölçüde akışkan alımının sağlanması, beslenmelerinde esansiyel yağ asitlerinin ve vitaminlerin balanslı bir biçimde verilmesi, uyku kumpaslarının korunması, altta uyuyan göz kuruluğu rehabilitasyonunun açısından ehemmiyet talep etmektedir. Civar ısıtmasının uygun ayarlanması, klima ile havalandırılan büro etraflarında gözlerin kurumasının yasaklanması için civar ıslatıcılarının kullanılması da iş yerlerinde alınabilecek tedbirler arasında yer alır.

Dijital göz bitkinliği rehabilitasyonunda en ehemmiyetli basamak göz hekimince yapılacak ayrıntılı tetkik ile bireyde başka bir göz probleminin olmadığının ortaya konması, hastanın bilgilendirilmesi ve şahsa özel rehabilitasyon usulünün geliştirilmesi ile olacaktır.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN