Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,28
  • EURO
    %0,12
  • ALTIN
    %0,74
  • BIST
    %0,20
Burun kanaması nasıl durdurulur? Ne yapmak gerekir?

Burun kanaması nasıl durdurulur? Ne yapmak gerekir?

Burun kanaması çok sık olmasa da zaman zaman görülebilen bir gidişattır, bazen bir darbeye maruz kalınca kanama olabilir bazen de nedensiz yere kanamalar olur böyle zamanlarda gidişatı ciddi bir biçimde takip etmek gerekir, uzun süren ve durmayan kanamalarda bir uzmana görünmek gerekir. Burun kanaması çeşitlerini ve nedenlerini sizler için derledik… Atardamar kaynaklı kanamalara dikkat! Burun yapısında […]

Burun kanaması çok sık olmasa da zaman zaman görülebilen bir gidişattır, bazen bir darbeye maruz kalınca kanama olabilir bazen de nedensiz yere kanamalar olur böyle zamanlarda gidişatı ciddi bir biçimde takip etmek gerekir, uzun süren ve durmayan kanamalarda bir uzmana görünmek gerekir. Burun kanaması çeşitlerini ve nedenlerini sizler için derledik…

Atardamar kaynaklı kanamalara dikkat!
 
Burun yapısında giriş bölgesinde yer alan damar ağının zengin olması, burun kanamalarının en sık görülen sebebini oluşturuyor. Bu bölgeye gelen darbeler, sümkürme, hapşırma, burun karıştırma gibi sebeplerle damarlar yaralanarak, kanama oluşabiliyor. Burun ön kısmının bu kolay kanamaları dışında dikkate alınması gereken kanama ise; burnun arka kısmından gelen kanamalar. Bu kanamalar daha ender olmasına rağmen genellikle yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalığı kaynaklı olduğu için daha ciddi meselelere neden olabiliyor.
 
Sinüzit ve hipertansiyon hastaları daha fazla tehlike altında
 
Burun kanaması genellikle yerel, sistemik ve etrafsal sebeplere bağlı olarak ortaya çıkıyor Sıcak, soğuk ve kuru hava, kendiliğinden duran kanamaların en sık görülen sebebi olabiliyor. Sıklıkla, erişkinlerdetravma burun kanamasına neden olurken, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları ve buruna kaçan yabancı cisimler kanamalara neden oluyor. Bu sebeplerin yanı gizeme; alerjik rinit, kronik sinüzit, hipertansiyon, kanama bozuklukları bulunan hastalarda burun kanama tehlikeyi azıcık daha çoğalıyor.
 
Tek taraflı burun kanaması ciddiye alınmalı
 
Yineleyen burun kanamaları özellikle erken ergenlik çağındaki oğullarda genizdeki damarsal kaynaklı urlar sebebiyle ortaya çıkabiliyor. Yeniden yetişkin hastalarda tek taraflı yineleyen burun kanamaları burun veya sinüs kaynaklı urların habercisi olabiliyor.
 
Burun kanamasının en sık görüldüğü yaşlar
 
Burun kanamaları en sık 2-10 yaş arası çocukluk yarıyılında ve 50-80 yaş arası yetişkinlik yarıyılında ortaya çıkıyor. 
 
Kanama sırasında yapılması gerekenler
 
Prof. Dr. Köksal Yuca, burun kanaması ile karşılaşıldığında yapılması gereken ilk müdahale hakkında şu bilgileri veriyor: Hastanın başını öne eğdikten sonra burunun ön kısmına baş ve işaret parmağıyla takribî 5-10 dakika baskı yapılması, kanamanın durmasına takviyeci olur. Bunun ardından buruna kan getiren damarların kasılması için buz uygulaması yapılabilir.
 
Buzun dolaysız olarak değil, bir beze sarılarak uygulanması gerekir. Ayrıca kanama kesilene kadar derin ve yavaş soluk alınması ehemmiyetli. Bu uygulamalarla beraber, burun içi damarların kasılmasına neden olarak kanama önleyen spreylerden de kullanılabilir. Ancak kolay nedenli kanamalar bazen çok riskli hastalıkların habercisi olabildiğinden, kanamanın hakimiyet altına alınması oldukça güç olabilir ve acil müdahale gerekebilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN