Böbreklerde taş yaradılışı, böbrek enfeksiyonları, kalıtsal böbrek hastalıkları… Dünyada 500 milyondan fazla insanda, başka bir deyişle her 10 bireyden 1’inde farklı derecelerde böbrek hastalığı mevcut. Ülkemizde de yapılan çalışmalarda; her 7 bireyden birinde böbrek hastalığı olduğu saptanmış. Ancak gerek dünyada gerekse ülkemizde oldukça sık görülen böbrek hastalıkları hakkında ne yazık ki hala yeterli ve doğru […]
Böbreklerde taş yaradılışı, böbrek enfeksiyonları, kalıtsal böbrek hastalıkları… Dünyada 500 milyondan fazla insanda, başka bir deyişle her 10 bireyden 1’inde farklı derecelerde böbrek hastalığı mevcut. Ülkemizde de yapılan çalışmalarda; her 7 bireyden birinde böbrek hastalığı olduğu saptanmış. Ancak gerek dünyada gerekse ülkemizde oldukça sık görülen böbrek hastalıkları hakkında ne yazık ki hala yeterli ve doğru bilgiye sahip değiliz. Acıbadem Maslak Sağlık Kurumu Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Şahin böbrek hastalıklarıyla alakalı farkındalığın az olması ve kulaktan dolma bilgiler sebebiyle kusurlu tavırlar sergilemenin erken tanı ve rehabilitasyonu çoğu zaman negatif etkilediğine işaret ederek, “Bunun neticesinde hastalık gerçeğinde rehabilitasyon edilebilir vaziyetteyken kronik bir sürece doğru ilerleyerek böbrek eksikliğiyle sonuçlanabiliyor” ihtarında bulunuyor. Peki böbrekler hakkında zekâlarımıza kazınan bu kusurlu bilgiler neler? Cemiyette böbrek sıhhati hakkında doğru sanılan yanlış bilgileri anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
Yanlış: Belin her iki yanında büyüyen ağrı, böbrek hastalığı bulgusudur
Doğrusu: Taş hastalıkları, ur ve büyük kistler dışında, böbrek hastalıkları ağrı yapan hastalıklar değildir. Bazı gidişatlarda böbrek enfeksiyonları olarak adlandırılan piyelonefritlerde belin her iki yanında künt ağrı sezilebiliyor.
Yanlış: İdrar çıkışının basmakalıp olması böbreklerin iyi çalıştığını gösterir
Doğrusu: Böbrek işlevi yüzde 15’in altına düşene dek idrar ölçüyü eksilmez. Başka Bir Deyişle idrar çıkışının basmakalıp ölçülerde olması, idrar yaparken ağrı olmaması, her zaman böbreklerin iyi çalıştığını göstermez.
Yanlış: Çok su içmek böbrekleri pakler
Doğrusu: Böbrekler sıhhatli çalıştığında günlük alınan su ölçüsünün fazla bir ehemmiyeti olmuyor. Böbrek taşı hastalığında ise günlük içilen su ölçüsünün 2 litreden fazla olması böbrek taşının yineleme tehlikesini yüzde 60 oranında eksiltiyor. Ancak böbrek işlevi bozulduğunda, böbreğin atık maddeleri bedenden arınabilmesi için günlük su tüketiminin 2 litrenin üzerinde olması gerekiyor.
Yanlış: Antibiyotik kullanmak böbreklere hasar verir
Doğrusu: Antibiyotik kullanımının zorunlu olduğu gidişatlar, bakterilere bağlı büyüyen enfeksiyonlardır. Antibiyotikler enfeksiyon sebebiyle uygun dozlarda ve uygun vakitle kullanıldıklarında böbreklere hasar vermezler. Ancak hastanın böbrek işlevlerini etkileyen diyabet ve hipertansiyon gibi başka hastalıklarının olması ve bu hastalıklar için kullanılan ilaçların antibiyotikler ile etkileşimi, böbreklerin daha kolay etkilenmesine yol açabiliyor.
Yanlış: Tansiyon ilaçları böbreklerde zarar oluşturur
Doğrusu: Yüksek tansiyon hakimiyet altına alınmadığında kalp, beyin ve böbreklere hasar veriyor. Tansiyon yüksekliği rehabilitasyon edilmezse seneler içerisinde böbrek yetmezliğiyle de sonuçlanabiliyor. Sanılanın aksine tansiyon ilaçları sayesinde kan tazyiki hakimiyeti sağlandığı için böbreklerin yüksek kan tazyikine bağlı olarak hasar görmesi önleniyor.
Yanlış: Hastalıklarda ilaç yerine nebatsal mahsuller kullanarak böbreklerimizi ilaçların hasarlı etkilerine gözetebiliriz
Doğrusu: Seçenek rehabilitasyonlar olarak ulus arasında yaygın kullanılan nebatsal mahsuller, içeriklerinin bütün olarak öğrenilmemesi ve ilaçlarla etkileşime girmeleri sebebiyle böbreklerde bir cins alerjik tepkin yoluyla nefrit olarak adlandırılan hastalıklara yol açabiliyor.
Yanlış: Süt ve süt mahsulleri böbrek taşı yapar
Doğrusu: Kalsiyum içeriği yüksek olan süt ve süt mahsullerinin emin ölçülerde tüketimi böbrek taşı tehlikesini eksiltiyor. Ancak kalsiyum kapsayan ilaçların kullanımı ise taş yaradılış tehlikesini yükseltmektedir.
Yanlış: Fazla çay içmek böbrek taşı riskini çoğaldırır
Doğrusu: Sanılanın aksine, fazla çay içmek böbrek taşı tehlikesini eksiltiyor. Kahve tüketimindeki çoğalış ise böbrek taşı riskini çoğaldırıyor.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..