İstatistiklere göre cemiyette çok yaygın görülen ve hemen hemen herkesin yaşamının rastgele bir yarıyılında yaşadığı sağlık meselelerinin başında bel ve sırt ağrıları geliyor. Özellikle son senelerde bel ve sırt bölgelerinde görülen ağrılardaki çoğalışın en ehemmiyetli sebebinin hareketsiz yaşam stili ve kilo çoğalışı olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Bunun […]
İstatistiklere göre cemiyette çok yaygın görülen ve hemen hemen herkesin yaşamının rastgele bir yarıyılında yaşadığı sağlık meselelerinin başında bel ve sırt ağrıları geliyor. Özellikle son senelerde bel ve sırt bölgelerinde görülen ağrılardaki çoğalışın en ehemmiyetli sebebinin hareketsiz yaşam stili ve kilo çoğalışı olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Bunun neticeyi olarak bel ve sırt adaleleri zayıflayarak bel bölgesine binen yük çoğalıyor. Bel ve sırt ağrısından korunmak, rehabilitasyondan çok daha kolay” dedi.
Farklı sebeplere bağlı olarak değişik bel ağrıları görülse de cemiyette bel ağrılarının çoğunlukla bel fıtığından kaynaklandığının düşünüldüğünü söyleye Prof. Dr. Semih Akı, “Oysa ki bel ağrılarının çok azı bel fıtığından kaynaklanır. Genellikle genç yaşlarda bir yerden düşme, ağır kaldırma veya spor yaparken ters bir hareket yapma gibi gidişatlarda aniden ortaya çıkan bel fıtığı, özellikle orta yaş ve üstünde hiçbir zaman tek başına görülmez” açıklamasında bulundu.
Genellikle ani başlayan bel ağrılarının çoğunun istirahat, ilaç rehabilitasyonu ve fizik rehabilitasyon gibi usullerle tamamen düzelebildiğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Ancak bu cins ağrıları olan bazı kimselerde de bu ağrı kronikleşerek çok daha uzun sürebiliyor ve fizik rehabilitasyon, ilaç veya istirahat gibi usullerle düzelmeyebiliyor” dedi. Kronikleşen bel ve sırt ağrılarında ilaç ile korse kullanımı, enjeksiyonlar ve psikoterapi rehabilitasyon usullerinin uygulanabildiğini anlatan Prof. Dr. Semih Akı, “Bel ve sırt ağrıları çok sık olmamakla cerrahi usulle de rehabilitasyon edilebiliyor. Hastaların ancak yüzde 2-5’inde cerrahi uygulanabiliyor” biçiminde konuştu. Prof. Dr. Akı, evde, caddede, büroda ve yatarken bel ve sırt ağrılarından korunabileceğini belirtti.
EVDE
Bir eşyayı kaldırmadan evvel onun ne derecede ağır olduğunu varsayım etmeye çalışın. Yerden alırken dizlerinizi bükerek ve çömelerek alın. Belden eğilmek doğru bir hareket değildir. Bir eşyayı alırken ona doğru uzanmayın, yanına iyice yanaşın. Ev bayanları çamaşır asarken yukarıya doğru uzanarak belini germemeli. İpin seviyesi kesinlikle kadının boyuna göre ayarlanmalı. Ağırlık taşımanız gerekiyorsa, yükü her iki elinize de denk olarak paylaştırın. Ağır yükü, belden daha yükseğe kaldırmayın. Ayrıca eşyayı gövdenize yakın tutun.
UYURKEN
Yataktan kalkarken evvel bütün yan dönün, daha sonra ellerinizle yandan destek alırken bacaklarınızı kıvırarak oturur pozisyona geçin ve kalkın. Uyumak için ise bu operasyonları tersten uygulayıp yatağa uzanın. Yüzüstü ve sırtüstü dümdüz uyumaktan olası olduğunca kaçının. Uygun olanı, kalça ve dizlerinizden sürükleyip bacaklarınızı toplayarak, ana rahmindeki gibi uyumaktır.
BÜRODA
Otururken kesinlikle dik pozisyonda olun ve bunu alışkanlık haline getirin. Doğru oturma pozisyonunda diz eklemleriniz kalça eklemlerinden daha yüksekte olmalı, ayak tabanlarınız yere bütün olarak temas etmelidir. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirin. Aynı oturma pozisyonunu 30-40 dakikadan fazla devam ettirmemelisiniz. Sandalyeden kalkarken bir ayağınız öbürünün önünde olmalı, bacak adaleleriniz ve kollarınızın dayanağıyla kendinizi yukarıya doğru iterken sırtınız dik pozisyonda bulunmalıdır. Büroda masa sandalye bilgisayar ilişkisi daima önerilen miktarlara uygun olmalı.
CADDEDE
Dışarıda ya da kapalı bir yerde bir müddet ayakta beklemeniz gerekiyorsa tek ayağınızın altına 15-20 cm yükseklikte bir cisim koyarak hafifçe rakımın. Bir müddet sonra öteki ayağınızı koyun. Ayaktayken belinizi sağa veya sola doğru döndürüp eğilerek yerden bir şey almayın. Dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, ayaklarınızla dönün. Pabucunuzu bağlamanız veya eş bir hareket yapmanız gerekiyorsa, çömelerek veya yüksekçe bir cismin üstüne basarak yapın. Araba kullanırken koltuğunuzu, dizlerinizin ve kalçanızın azıcık yukarıyasında olacak biçimde ayarlayın.
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan, son yıllarda hızla gelişen ve..
Göz çevresinde oluşan yaşlılığın en önemli belirtilerinden biri de kırışıklıklardır...
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar size uykuya rahat bir şekilde dalmanıza yardımcı..
Gerek görünümü gerek sağlık açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hastalıklardan..
link label..
link label..
Orta yaşlar dediğimiz 40’lı yaşlardan sonra başlayan görme sorunu nedeniyle..
Sabahları güne başlarken zorlanıyor ve iş yerinde uykusuzluğa yenilip güçlü..