Hoşgeldiniz Kadınlar!
Sitemiz sadece kadın üyeliklerine açıktır.

  • DOLAR
    %0,30
  • EURO
    %0,92
  • ALTIN
    %1,32
  • BIST
    %-0,42
Ağız yarası neden olur vitamin ve mineral beceriksizliği nedeni!

Ağız yarası neden olur vitamin ve mineral beceriksizliği nedeni!

Ağız kenarında, dudakta çıkan aft ya da ağız yaraları günlük hayatı negatif doğrultuda etkileyen bir mesele. Ağız yaraları bazen birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşen minik çizikler biçiminde olabilirken bazı gidişatlarda iltihaplanarak aft ismi verilen ağrılı yaralara dönüşebilir. Genellikle vitamin ve minerak beceriksizliği, stres gibi sebeplerle çıkan ağız yaralarının natürel rehabilitasyon usulleri bulunuyor. Bunların başında da adaçayı […]

Ağız kenarında, dudakta çıkan aft ya da ağız yaraları günlük hayatı negatif doğrultuda etkileyen bir mesele. Ağız yaraları bazen birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşen minik çizikler biçiminde olabilirken bazı gidişatlarda iltihaplanarak aft ismi verilen ağrılı yaralara dönüşebilir. Genellikle vitamin ve minerak beceriksizliği, stres gibi sebeplerle çıkan ağız yaralarının natürel rehabilitasyon usulleri bulunuyor. Bunların başında da adaçayı geliyor. Ağız yaraları hakkında merak edilenleri hisseleştik…

Ağız yarası nedir?

Ağız yarası; ağız ve yanakların iç kısmı, diş etleri, dil ve dil altı ile damak bölgelerinde ortaya çıkan mukozal zararlara verilen addır. Bu yaraların cerahatli bir görünüm aldığı ve şişliğe neden olduğu vaziyetlerdeki hali aft olarak adlandırılır. Ağız içinde oluşan yaralar uçuk gibi virüslere bağlı olarak ortaya çıkan yaralar olabileceği gibi bakteriyel enfeksiyonlar ve sert yiyeceklerin harcanmasına bağlı olarak ağız içinin zarar görmesi sebepleriyle ortaya çıkabilir. Çok yaygın görülen bir sağlık problemi olup genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşen kolay tablolardır. 

Ağız yarasının altında uyuyan mesele tespit edilmeli

Şayet ağız yaraları devamlı olarak yineliyorsa veya birkaç gün içerisinde iyileşmeyip gelişmeye ve makûslaşmaya devam ediyorsa, altında uyuyan değişik bir hastalık olması olasılığı oldukça yüksektir. Bu sebeple yaraya müteveccih rehabilitasyon uygulanırken aynı zamanda değişik bir hastalık olup olmadığı da incelenmelidir.

Ağız yarası bulguları

Ağız yaraları, 1-2 gün içerisinde ortaya çıkan, süratli bir biçimde büyüyen ve genellikle birkaç gün içerisinde iyileşen yaralar biçiminde görülür. Bu süreçte görülen bulgular şu biçimde sıralanabilir:

– Ağız içinde kızarık görünümdeki yaralar
– Yara bölgesinde iltihaplanma
– Yara bölgesinde kabarıklık, ağrı ve hassasiyet
– Yara bölgesindeki ağrı ve batma hissi sebebiyle konuşma ve çiğnemede eforluk

Ağız yarası neden olur?

Ağız yaraları bazen stres ve psikolojik kaynaklı faktörlere bağlı olarak kendiliğinden ortaya çıkabilir. Bu yaraların yaradılışında rol oynayan yanlış tavırlar ve bazı sağlık meseleleri şöyle:

Genetik ve sistemik hastalıklar
Vitamin ve mineral eksiklikleri
İlaç kullanımı
Hormonal değişiklikler
Besin ve ilaç allerjileri
Ağız bakımı ve pakliğinin noksan olması
Alkollü ve asitli meşrubatların tüketimi
Sigara kullanımı
Diş ve diş etlerinin yapısındaki bozukluklar
Bağışıklık sisteminin cılız olması
Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar

Ağız yarasına ne iyi kazanç?

İsme çayı: Enfeksiyonların iyileştirilmesi üzerinde pozitif tesirleri olan isme çayı, ağız yaralarının natürel rehabilitasyonu için de seçim edilen usullerdendir. Natürel isme çayının kaynatılması ile hazırlanan nebat çayı ağzı yakmaması için ılık olacak biçimde bir ölçü soğutulur. İçerisine şeker veya tatlandırıcı ilave edilmeden içilir. İçim esnasında ağızda bir müddet bekletilmesi tesirini artıracaktır.

Karbonat: Antibakteriyel özelliği ve yaralar üzerindeki iyileştirici tesiri sebebiyle karbonat, ağız yaralarının iyileştirilmesi için sıklıkla seçim edilen konutta bakım usullerinden bir tanesidir. 1 çay kaşığı kadar karbonatı az ölçüde su ile karıştırarak hazırladığınız bu su ile gargara yapabilirsiniz. Yaranın dudağa yakın bölgelerde yer alması gidişatında ile suyu bir bez desteğiyle yaralı bölgenin üzerine sürebilirsiniz.

Tuzlu su: Takribî bir çay kadehi suyun içerisine 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılarak bu su ile gargara yapmak, hem ağız içinin dezenfekte edilmesine, hem de yaraların daha süratli bir biçimde iyileşmesine katkı sağlar. Bu harekât esnasında tuz sebebiyle bir ölçü sızlama olması bayağıdır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN